Newsflash

Fără părtinire, despre screeningul cancerului

de Prof. dr. Marc B. GARNICK - sept. 21 2012
Fără părtinire, despre screeningul cancerului
   Una dintre cele mai aprinse dezbateri medicale din prezent este cea legată de screeningul cancerului, ale cărui beneficii nu par să fie contestabile. Într-adevăr, aşa cum consideră mulţi, depistarea timpurie ar trebui să le ofere pacienţilor un avantaj în lupta cu boala. În realitate, dovezile nu susţin întotdeauna această presupunere. Cancerul de prostată reprezintă una dintre aceste situaţii pertinente.
   Screeningul presupune testarea în masă a indivizilor de o anumită vârstă şi de un anumit sex, indiferent de istoricul familial sau de starea personală de sănătate, pentru a identifica un potenţial stagiu al bolii. Pentru ca screeningul să fie util, testul sau procedura trebuie să identifice cu succes boala respectivă, iar tratamentul ulterior trebuie să aibă rezultate benefice măsurabile. Cu alte cuvinte, populaţia supusă screeningului trebuie să aibă un câştig faţă de populaţia nesupusă screeningului.
   În cazul anumitor probleme de sănătate, cum ar fi nivelurile serice crescute ale colesterolului, screeningul generează rezultate pozitive: o simplă analiză a sângelui arată valorile serice ale colesterolului „bun“ şi ale celui „rău“, facilitând detectarea bolilor cardiovasculare conexe, care ar putea provoca infarct miocardic sau accidente vasculare cerebrale. Cei care sunt supuşi screeningului, diag­nosticaţi şi trataţi prezintă o frecvenţă mai mică a evenimentelor cardio­vasculare.
   Şi în cazul screening­ului pentru cancerul de prostată este nevoie de o analiză de sânge – dozarea anti­genului spe­cific prostatei (PSA). Nivelurile crescute de PSA pot indica prezenţa cancerului de prostată, chiar dacă nu au fost detectate anomalii fizice. Prin urmare, se va efectua o biopsie de ţesut, după care se poate pune un diagnostic. Dacă rezultatul este pozitiv, se continuă cu tratamentul cancerului, chirurgical sau prin radioterapie, sperându-se să se obţină vindecarea.
   Susţinătorii screeningului argumentează că procedura ajută la diagnosticul şi tratamentul precoce al cancerului, atunci când şansele de vindecare sunt cele mai mari. În plus, pacienţii mai tineri pot face mai bine faţă efectelor secundare ale terapiei. Susţinătorii pretind şi că scăderea numărului global de decese cauzate de cancerul de prostată din ultimele două decenii s-ar datora efectuării la o scară tot mai largă a dozării PSA. Aceştia încurajează implementarea unor programe de screening şi mai ample.
   Însă beneficiile screeningului nu sunt chiar atât de extraordinare pe cât pretind susţinătorii. Cu siguranţă, bărbaţii la risc – de exemplu, cei care prezintă un istoric familial de cancer de prostată, afroamericanii sau bărbaţii cu hipertrofie benignă de prostată trataţi cu inhibitori de 5-alfa-reductază (la care eşecul de a reduce nivelurile PSA ar putea reflecta riscul crescut de a dezvolta cancer de prostată) – pot lua în considerare efectuarea unui test. Pentru majoritatea bărbaţilor sănătoşi însă, United States Preventive Services Task Force (USPSTF) – un grup independent de experţi în prevenire şi îngrijire primară – a formulat recomandări împotriva efectuării pe scară largă a dozării PSA. Mai multe studii clinice randomizate, bine conduse, pe termen lung, cu subiecţi umani, au demonstrat că nu există aproape niciun beneficiu în ceea ce priveşte supravieţuirea celor care trec prin procesul de screening, fiind apoi diagnosticaţi şi trataţi, în comparaţie cu cei care nu sunt incluşi într-un program de screening. Dintre studiile citate de USPSTF, unul, efectuat în Europa, a indicat un beneficiu minor pentru o subcategorie de bărbaţi, fără îmbunătăţiri semnificative ale calităţii vieţii. O altă cercetare, efectuată în SUA, nu a adus nicio dovadă că screeningul PSA ar îmbunătăţi rata de supravieţuire în cancerul de prostată. În plus, un studiu recent, care compară rezultatele obţinute la pacienţii la care s-a practicat prostatectomia cu cele de la pacienţi ţinuţi sub observaţie, fără intervenţie chirurgicală, nu a identificat nicio diferenţă a ratei de supravieţuire între cele două grupuri.
   Dat fiind că vârsta medie la momentul diagnosticului este de 71–73 de ani, este posibil ca bărbaţii să decedeze din alte cauze, înainte de a fi victime ale cancerului. În plus, nu există dovezi privind progresia uniformă a tumorilor bine diferenţiate către forme celulare slab diferenţiate, astfel că tratamentul precoce nu este esenţial.
   Mai mult, tratamentul anticancer are adesea efecte adverse grave – printre care incontinenţa urinară, disfuncţia erectilă şi, în cazul radioterapiei, inflamaţia porţiunii inferioare a rectului sau a vezicii urinare, dar şi efecte subdiagnosticate, ca incontinenţa fecală – cu impact negativ asupra calităţii vieţii pacienţilor. Dacă ţinem seama că mulţi dintre pacienţii diagnosticaţi cu cancer de prostată în urma screeningului PSA nu vor prezenta niciodată simptome, astfel de consecinţe sunt greu de justificat.
   Cu toate acestea, mulţi refuză să renunţe la screening. Chiar şi aşa, un program de supraveghere activă ar putea fi cea mai bună modalitate de a aborda cea mai gravă consecinţă a screeningului excesiv: tratamentul prematur, mult prea agresiv. Prin programul de supraveghere activă, se amână tratamentul pacienţilor diagnosticaţi prin biopsii realizate pentru niveluri PSA crescute. În schimb, ei sunt monitorizaţi îndeaproape, prin diverse teste periodice. Doar atunci când există indicaţii că boala devine periculoasă trebuie iniţiat tratamentul. Deşi această abordare este încă în studiu, rezultatele de până acum par promiţătoare: bărbaţii care participă la programe de supraveghere activă prezintă o posibilitate de 14 ori mai mare de a deceda din alte cauze decât cancerul de prostată.
   Pe măsură ce dovezile înclină balanţa în defavoarea dozării PSA pe scară largă, este urgentă nevoie de un nou tip de screening sau de un nou biomarker, care să poată face eficient diferenţa între cancerul de prostată cu risc vital şi formele mai puţin periculoase. De asemenea, tratamentele mai puţin riscante sunt cruciale.
   Programele de supraveghere activă reprezintă o posibilitate încurajatoare de a minimiza consecinţele negative ale dozării PSA. Dar, fără îmbunătăţirea radicală a practicilor de screening, screeningul cancerului de prostată nu pare să fie de folos, ba chiar poate avea efecte dintre cele mai nocive.

 

© Project Syndicate, 2012. www.project-syndicate.org

Traducere din limba engleză de Sorana Graziella Cornea

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe