Newsflash
Imagine campanie proprie
Internaționale

Europa este epicentrul focarului de variolă a maimuţei

de Dorina Novac - iun. 15 2022
Europa este epicentrul focarului de variolă a maimuţei

Europa se află în centrul răspândirii variolei maimuţei, a declarat, miercuri, biroul european al OMS, care şi-a exprimat preocuparea în legătură cu riscul apariţiei de noi cazuri.

variola maimutei vm

„Europa rămâne epicentrul acestui val în plină creştere, cu 25 de ţări raportând peste 1.500 de cazuri, sau 85% din totalul la nivel global”, a declarat într-o conferinţă de presă Hans Kluge, directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru Europa, care reuneşte 53 de ţări, dintre care unele din Asia Centrală.

Citește și: Variola maimuţei: zeci de cazuri suspecte sau confirmate în Europa și SUA

Pentru instituţia ONU, prioritatea este combaterea transmiterii bolii, scrie Agerpres.

„Amploarea acestei epidemii prezintă un risc real: cu cât virusul circulă mai mult, cu atât îşi va răspândi mai mult raza de acţiune şi cu atât boala va apărea mai mult în ţările neendemice”, a avertizat Hans Kluge.

Circulând de obicei în Africa Centrală şi de Vest, virusul este, în afara Europei, prezent de acum în Australia, Orientul Mijlociu, America de Nord şi America de Sud, însumând peste 1.600 de cazuri.

Cunoscută la om din 1970, variola maimuţei sau „simian orthopoxvirosis” este o boală considerată rară, cauzată de un virus transmis omului de către animale infectate.

Boala începe cu febră mare şi evoluează rapid până la o erupţie cutanată, cu formarea de cruste. Cel mai adesea benignă, boala se vindecă de obicei spontan după două până la trei săptămâni.

Circulaţia virusului, care se transmite în special prin contact prelungit, nu ar trebui să ducă la anularea evenimentelor cu public prevăzute pentru această vară.

„Aceste evenimente sunt şanse mari de a sensibiliza oameni tineri, activi din punct de vedere sexual şi foarte mobili”, a spus Kluge, menţionând că sunt o oportunitate de a (...) stimula angajamentul nostru.

OMS nu recomandă, în acest moment, vaccinarea în masă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe