Newsflash
Internaționale

Variola maimuţei: zeci de cazuri suspecte sau confirmate în Europa și SUA

de L. Budin - mai 19 2022
Variola maimuţei: zeci de cazuri suspecte sau confirmate în Europa și SUA

După Marea Britanie, Spania, Portugalia și SUA raportează câteva zeci de cazuri suspecte sau confirmate cu variola maimuţei - o boală endemică în Africa de Vest.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat că doreşte să facă lumină, cu ajutorul Marii Britanii, în privinţa cazurilor de variola maimuţei depistate în această ţară de la începutul lunii mai, informează AFP și Agerpres.

monkeypox

Boala virală („monkeypox”) este endemică în Africa de Vest. În Portugalia, au fost raportate peste 20 de cazuri suspecte, dintre care cinci au fost confirmate, a anunţat Direcţia Generală de Sănătate din țara respectivă, într-un comunicat de presă. „Aceste cazuri, majoritatea bărbați tineri, prezentau leziuni ulceroase”, a precizat autoritatea sanitară.

În Spania, opt cazuri suspecte au fost raportate, dar nu au fost încă confirmate prin teste, a declarat Ministerul Sănătăţii.

Potrivit autorităţilor spaniole şi portugheze care au declanşat alertă naţională de sănătate, boala nu are tratament şi, în general, se vindecă de la sine.

Simptomele includ febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri de spate, ganglioni limfatici umflaţi, frisoane şi oboseală. Pot să apară erupţii cutanate, adesea pe faţă, care se răspândesc pe alte zone ale corpului.

Din data de 6 mai, şapte cazuri au fost identificate în Marea Britanie, dintre care patru cazuri la persoane identificate drept „homosexuali, bisexuali sau bărbaţi care întreţin relaţii sexuale cu bărbaţi”, potrivit Agenţiei britanice de sănătate (UKHSA).

Virusul se ia prin contact direct, iar UKHSA sfătuiește persoanele, în special cele gay, bisexuale sau bărbaţi care întreţin relaţii sexuale cu bărbaţi, să fie atente la orice erupții neobișnuite sau leziuni, pe orice parte a corpului, în special în zonele genitale”, se arată pe site-ul www.gov.uk.

Cu excepţia unui singur caz - persoana infectată călătorise recent în Nigeria -, pacienţii au fost infectaţi în Marea Britanie, ceea ce a stârnit temeri privind o transmitere comunitară.

Și autorităţile din SUA au anunţat detectarea primului caz de variola maimuţei la o persoană care locuieşte în statul Massachusetts și care a călătorit recent în Canada, relatează EFE și Agerpres.

Departamentul de sănătate din Massachusetts a făcut testele necesare, iar experţii de la Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention (CDC) au confirmat boala.

Cazurile de rujeolă au crescut cu 79% în primele două luni, la nivel global

Coreea de Nord anunţă primul caz de COVID-19

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe