Întârzierile în diagnostic fac ca majoritatea cazurilor de cancer ovarian din România să fie depistate în stadii avansate, atrag atenția specialiștii.
Cancerul ovarian rămâne una dintre cele mai tăcute și agresive forme de cancer ginecologic. Lipsa simptomelor specifice și întârzierile în diagnostic fac ca majoritatea cazurilor să fie depistate în stadii avansate, când șansele reale de supraviețuire scad dramatic, au atras atenția specialiștii în cadrul unei conferințe dedicate Zilei mondiale a cancerului ovarian. Ei au explicat că peste 70% dintre cazuri sunt depistate în stadiile III-IV, când opțiunile terapeutice sunt limitate.
„Diagnosticul precoce al cancerului ovarian este dificil din cauza simptomatologiei nespecifice, iar femeile cu risc crescut (mutații BRCA, istoric familial) necesită monitorizare specială. (...) Costurile tratamentului pentru cancerul ovarian avansat sunt de 3-4 ori mai mari decât pentru formele incipiente. (...) Investițiile în diagnostic precoce și tratament modern pot reduce cheltuielile pe termen lung și pot crește supraviețuirea”, a explicat dr. Daniela Zob, managerul Institutului Oncologic București ”Prof. dr. Alexandru Trestioreanu”.
Necesitatea investițiilor în diagnosticul precoce a fost evidențiată și de prof. dr. Carmen Orban: „ Este esențial să punem sănătatea femeii în centrul politicilor publice de sănătate: cu investiții clare în diagnostic precoce, acces rapid la investigații imagistice, teste genetice și tratamente moderne. Cancerul ovarian nu așteaptă – și nici noi nu ar trebui să o facem”.
Cu o estimare de creștere cu 55% a cazurilor la nivel global până în 2050, pacientele cu cancer ovarian au nevoie de acces la terapii inovatoare și la medicina personalizată, a subliniat și Nicoleta Pauliuc, președinta Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională.
„Ca inițiatoare a legii medicinei personalizate, am urmărit ca statul român să nu mai trateze pacienții oncologici cu soluții unice, ci să recunoască unicitatea fiecărui diagnostic și să deconteze tratamente adaptate profilului genetic și biologic al fiecărui pacient. Pentru femeile cu cancer ovarian, aceasta înseamnă acces la terapii inovatoare, inclusive terapii țintite pentru diferite mutații, mai bine tolerate și mai eficiente. (...)Vrem ca această lege a medicinei personalizate să fie dublată de extinderea testării genetice gratuite, în special pentru femeile cu risc crescut de boală”, a punctat aceasta.
În acest context, Larisa Mezinu-Bălan, vicepreședinta Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a reamintit că la finalul anului 2023, în pachetul de servicii decontate de Casă, a a fost introdusă testarea genetică pentru pacientele cu cancer ovarian avansat și metastazat.
„În anul 2024, 762 de paciente au fost testate și au primit tratament personalizat, cu o alocare financiară semnificativa din fondul de asigurări de sănătate. Ținta pentru anul 2025 este de a testa peste 1.200 de paciente cu cancer ovarian. În prezent, sunt 12 furnizori la nivel național, care realizează testarea genetică pentru cancerul ovarian local avansat şi metastazat, în sistemul de asigurări sociale de sănătate”, a conchis vicepreședinta CNAS.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe