Newsflash
Internaționale

EMA suspendă procedura de autorizare a vaccinului rusesc Sputnik V

de Dorina Novac - mar. 18 2022
EMA suspendă procedura de autorizare a vaccinului rusesc Sputnik V

Procedura de aprobare de către EMA a vaccinului rusesc anti-COVID Sputnik V a fost suspendată pe termen nedefinit din cauza lipsei de contacte cu oficialii din Rusia.

Sputnik-V

„În prezent, nu există nicio activitate comună şi nu avem niciun contact cu autorităţile ruse. (...) Nu anticipăm o reluare a procedurii în viitorul apropiat”, a declarat Fergus Sweeney, directorul departamentului de studii clinice din cadrul EMA.

Sputnik V a fost primul vaccin lansat pe piaţă împotriva noului coronavirus, scrie Agerpres.

Cu toate acestea, întrebări legate de eficacitatea lui şi o serie de nereguli în procesul său de autorizare în Rusia au creat controverse în jurul acestui ser, iar alte vaccinuri anti-COVID, lansate la multe luni după Sputnik V, au fost deja aprobate şi sunt utilizate pe scară largă în Uniunea Europeană.

Citește și: Vaccinul Sputnik V, punte între Rusia și Europa?

Deocamdată nu este clar dacă întreruperea comunicării specialiştilor de la EMA cu oficialii ruşi are legătură cu invadarea Ucrainei de către Rusia, un eveniment ce a atras o serie de sancţiuni europene împotriva Moscovei şi a dus la deteriorarea unor relaţii în mai multe domenii de activitate.

EMA a început să examineze specificităţile vaccinului Sputnik V în urmă cu un an, ca parte a procesului său de autorizare a unor produse medicale.

Procedura implică examinarea datelor medicale obţinute din studii şi teste, chiar dacă nicio cerere oficială privind autorizarea în UE nu a fost depusă. Principiul general este acela de a accelera procedura de autorizare.

Evaluarea vaccinului Sputnik V a fost amânată de mai multe ori din cauza absenţei unor date medicale importante. Serul rusesc a fost autorizat pentru utilizare în Rusia şi în mai multe ţări care nu fac parte din Uniunea Europeană. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe