Newsflash
Cultură

Dubluri muzicale

de Anca FLOREA - mar. 14 2016
Dubluri muzicale
     Fără a aduce repere cu adevărat deosebite, stagiunea muzicală bucureșteană își continuă „mersul“ săptămânal, la sala Radio atrăgând atenția programarea unor dirijori cu câte două apariții pe podium, deși nu știu dacă în timp s-au remarcat în așa măsură încât să justifice un astfel de „serial“. Spre exemplu, libanezul Lubnan Baalbaki a condus Orchestra de cameră, la 17 februarie, optând pentru lucrări clasice – Mozart, Beethoven, în colaborare cu pianistul Horia Mihail. După exact o lună, la 18 martie, se va afla la pupitrul Orchestrei Naționale pentru a „ataca“ o simfonie mozartiană, dar și o „Suită andaluză“ de Khalife, în care însuși compozitorul va cânta la lăută, iar Abeer Nehme va susține intervențiile vocale. O posibilă experiență inedită, care poate va trezi interesul melomanilor, destul de puțin tentați, totuși, în ultima vreme, să intre în sala de concert.
     Nu știu ce legătură are Khalife cu atmosfera andaluză, dar cu siguranță pianistul spaniol Josu Okineña a adus specificul iberic în lucrarea „Nopți în grădinile Spaniei“ de De Falla, abordată cu rafinament, suplețe și coloristică bogată, în seara de 19 februarie, derulată chiar sub acest generic sugestiv, în compania Orchestrei Naționale care a interpretat și suita „Espagña“ de Chabrier. După pauză însă, s-a cântat o simfonie de Beethoven, care nu prea am înțeles ce legătură avea cu lumea însoritei Spanii, evocate în titlul propus pe afiș. Se prea poate ca structura concertului să fi fost aleasă de dirijorul Nicolae Moldoveanu, sosit din Elveția, dar dacă s-a dorit acel generic al serii, o tratare unitară a programului ar fi trebuit să rămână în registrul hispanic prin alte partituri celebre inspirate de muzica din peninsulă – poate Ceaikovski, poate Ravel. Oricum, ansamblul a sunat bine, dar l-am preferat pe Nicolae Moldoveanu în ipostaza de organist, etalată în urmă cu un an la Ateneu. Și totuși, în 26 februarie va urca din nou la pupitrul orchestrei, de această dată în opusuri romantice – Schumann, solist fiind excelentul violoncelist Răzvan Suma, recent numit director al formațiilor Radio, și Ceaikovski.
     Întâmplarea face ca, în paralel, Filarmonica să fie condusă de un spaniol mult apreciat – David Ghiménez-Carreras, nepotul vestitului tenor –, abordând, la rândul său, de asemenea în două concerte, joi și vineri, pagini de De Falla, decupate din opera „La vida breve“. Apoi, va dirija Șostakovici (cu violonistul Răzvan Hamza) și Mahler, realizând astfel – voit sau nu – o incursiune în marea muzică a secolului trecut.
     Sâmbătă, 27 februarie, spectatorii vor putea opta între concertul corului „Madrigal“ – prin care, la Universitatea Națională de Muzică, va fi omagiat fondatorul ansamblului, Marin Constantin, care în acea zi ar fi împlinit 91 de ani –, la concurență cu recitalul cvartetului „Arcadia“, oferit la Centrul național de cultură „Tinerimea română“ (Mozart, Haydn, Beethoven), dar și cu noua producție cu „Cosi fan tutte“ de Mozart la Opera Națională, montare adusă, ca și majoritatea celor precedente, din Anglia, reluată și în seara următoare, dar cu o altă distribuție. Deci, din nou „duble“. Cum o să fie, rămâne de văzut. Oricum, oferta este pentru toate gusturile.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe