Newsflash
OPINII

Dragul de trecut

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - feb. 19 2015
Dragul de trecut
La noi, în România, istoria medicinii s-a scris şi, din păcate, se mai scrie accesând surse pline de erori, cărţi şi resurse electronice ce perpetuează informaţii greşite. Mă întâlnesc frecvent, în arhive şi biblioteci, cu istorici sau medici în căutare de documente şi informaţii de primă mână. În multe dintre spaţiile în care se consultă surse vechi cercetătorii se expun unor pericole. Fără mască sau mănuşi, ei răsfoiesc cu interes şi febrilitate paginile îngălbenite şi pline de colb, transcriu, fotografiază şi se bucură când descoperă un document care aduce lumină în trecutul ariei de care se ocupă.
O bună perioadă de timp am citit şi auzit cuvinte frumoase despre Mioara Georgescu. Unele din fotografiile pe care le-am folosit în teza mea de doctorat le datorez tot Mioarei Georgescu. Într-o zi am întâlnit-o personal, la o adunare a Societăţii Române de Istoria Medicinii, după ce am primit un bileţel semnat „Mioara Georgescu“. M-a bucurat şi onorat că ne-am cunoscut. Am vizitat-o la Institutul Naţional de Sănătate Publică Bucureşti, unde-şi petrece ore bune printre cărţi rare şi documente esenţiale. În această rubrică, ori în „Dicţionarul medico-istoric“, am scris şi publicat fotografii inedite ale unor medici ori profesori români, în bună parte, tot cu sprijinul Mioarei Georgescu. Este o persoană care nu doreşte să i se aducă mulţumiri publice, ci doar să se menţioneze sursa documentelor folosite.
Nu o să încetez să scriu despre lipsa de interes a universitarilor, directorilor de spitale, primarilor şi medicilor faţă de conservarea trecutului medicinii româneşti. Sau cum am adunat cărţi vechi, documente, caiete, fotografii, instrumentar medical din spaţiile în care se răsturnau „vechiturile“ destinate casării. Mioara Georgescu adună cărţi, fotografii, tablouri, medalii şi documente, le înregistrează cu migală şi le depozitează în rafturi. Se bucură când cineva este interesat de un anume subiect şi îi pune la dispoziţie toate materialele pe care le consideră necesare cercetării. Când citiţi o lucrare de istoria medicinii, să ştiţi că în spatele autorului a stat efortul, entuziasmul şi dragul de trecut al unei doamne căreia mereu îi mulţumesc în gând, dar, de astă dată o fac public: „Doamnă Mioara Georgescu, mulţumim pentru că menţineţi în viaţă o parte din visteria acestei naţii“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe