Newsflash
Știri

Dr. Mihai Craiu, despre deshidratarea acută la copii: 5 semne de mare gravitate

de Dorina Novac - iul. 13 2020
Dr. Mihai Craiu, despre deshidratarea acută la copii: 5 semne de mare gravitate

Medicul pediatru Mihai Craiu a atenționat, pe pagina pe care o administrează „Spitalul Virtual pentru Copii”, asupra faptului că vara crește semnificativ numărul de cazuri de copii care au diaree și vărsături.

Conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie în cadrul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu”, a precizat că dacă există și dureri abdominale sau grețuri intense, copiii au risc mare de deshidratare, din cauza refuzului lichidelor pe cale orală.

deshidratare copii
Sursă imagine: unsplash.com

 

Potrivit lui, printre semnele de mare gravitate, care evocă deshidratarea acută, sunt următoarele:

  • Scăderea cantității de urină sau dispariția completă a micțiunilor;
  • Mucoase foarte uscate, salivă vâscoasă, buze crăpate, uscate;
  • Ochi incercănați, înfundați în orbite, scăderea semnificativă a lacrimilor;
  • Somnolență marcată, fontanelă anterioară deprimată semnificativ, la sugari;
  • Pliu cutanat leneș sau persistent.

„Ce este de făcut? Toți sugarii mici, sub 6 luni, trebuiesc consultați chiar de au «doar» diaree și vărsaturi. Ei se pot deshidrata foarte rapid”, a scris medicul pe Facebook.

Dr. Mihai Craiu mai spune că trebuiesc consultați toți copiii care au semne de deshidratare și care au diaree cu sânge, dureri abdominale intense sau vărsături de culoare galben-verzuie.

„Până ajungem la medic ar fi bine să încercăm să dăm (câte puțin, cu lingurița sau cu seringa, 5-10 ml odată) soluții de rehidratare. Fie gata preparate, cum ar fi ORS (oral rehidration salts), sau facute din pliculețe ce se dizolvă în apa fiartă și răcită. Există si săruri de rehidratare sub formă de acadele înghețate în congelator”, a explicat medicul pediatru.

Acesta menționează că dacă situația este gravă, trebuie să mergeți la medic. Potrivit lui, acolo va fi evaluat copilul și probabil va primi o perfuzie și un medicament antivomitiv.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe