Medicul pediatru Mihai Craiu are câteva recomandări pentru părinți, în ceea ce privește lecțiile de înot pentru copii.
Pe pagina oficială de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii, administrată de dr. Mihai Craiu, există o serie de recomandări pentru acest sezon, mai ales că cei mici sunt în vacanță și „Aproape toți am dori să ne răcorim în apă (piscina, mare, etc).”
Din păcate, uneori o vacanță grozavă se poate transforma, în câteva minute, într-o tragedie, a scris dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” (INSMC) din București.
Diabet de tip 2: cercetătorii anunță un tratament revoluționar
Atunci când sunt copiii în apă, trebuie să funcționeze perfect câteva reguli de prevenție, a punctat pediatrul pe pagina SVC.
„Învățați copiii să înoate. Chiar și cei mai mici copii pot fi învățați să o facă! Nu există preșcolar sau școlar prea mic pentru a fi dus la ore, pentru a învăța, sub supraveghere, să înoate. Eventual mergeți și dvs la astfel de lecții”, le recomandă dr. Mihai Craiu părinților.
El mai recomandă părinților să folosească mereu un partener de înot pentru copilul lor, întrucât acest partener poate ajuta la supraveghere și poate da imediat alarma, chiar dacă nu poate, fizic, să își salveze colegul de piscină. Copiii mici nu ar trebui lăsați să intre singuri în apă, atrage atenția pediatrul de la INSMC.
„Evitați dispozitivele plutitoare care nu sunt atașate de corpul copilului (saltele gonflabile, animale de plastic, diverse obiecte flotante). Acestea pot crea o falsă senzație de siguranță. Atât copilului cât și părinților (...). Sunt suficiente 18 secunde sub apă pentru ca viața unui copil să fie pusă în pericol. Când sunteți cu al dvs copil la piscină/mare stați în permanență cu ochii pe el. Dacă plecați undeva sau vorbiți la telefon rugați un cunoscut să urmărească ATENT copilul dvs, până reveniți «la post».”, a adăugat medicul pediatru Mihai Craiu (foto).
Părinții trebuie să fie foarte atenți la cei mici, mai ales în concedii.
„Vacanța este un moment ideal pentru relaxare. Dar NU și atunci când intră copiii în apă! Atunci trebuie să fiți foarte atenți. Altfel o să tot fie la știri povești triste. Dați copiii la lecții de înot... chiar dacă nu vor avea performanțele lui David Popovici, ar putea salva alt copil dintr-o situație periculoasă!”, a conchis dr. Mihai Craiu.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe