Am stat de vorbă recent cu George Bonea, un jurnalist convertit la publicitar, după cum se descrie el. Este strateg și copywriter, însă dincolo de aceste roluri, el este și tată.
Pe 14-15 iunie, scriitorul și jurnalistul George Bonea va înota la Swimathon București pentru Asociația Moașelor din România. El afirmă că va înota pentru această cauză nobilă, mai ales pentru educație sexuală și prevenirea sarcinilor nedorite în rândul adolescenților: „Mame minore. Un subiect pentru care, din păcate, suntem în topuri (la «Așa nu»)”. A fost de acord să-mi răspundă la câteva întrebări și să sublinieze, încă o dată, că o societate nu poate evolua dacă fiecare ONG se bate cu fiecare ONG pentru leul donatorilor: „fiți politic vocali, nu doar donatori”.
Ce te-a determinat să înoți la această ediție a Swimathon București?
Principalul motiv pentru care mi-am dorit să mă implic a fost faptul că sunt de acord cu valorile pe care le au cei de la Asociația Moașelor din România (AMșR). Toate cauzele implicate sunt importante, dar nu e un secret că unele vibrează mai puternic cu unii dintre participanți (ori donatori). Ceea ce e foarte bine, e loc de făcut bine pentru toți. Voință să fie. Cred că acum s-au aliniat toate lucrurile astfel încât să mă pot implica.
Cum ai ales cauza? De ce tocmai Asociația Moașelor din România?
Sunt din tagma celor care până nu pățesc nu conștientizează. Eu n-am știut cât de importantă este o moașă până să devin tată. Nu mi-am imaginat niciodată că această poziție poate aduce atâta liniște în viața unor părinți. Totul se rezumă la educația pe care nu o avem. Suntem îndemnați să devenim părinți, dar prea puțini știu să explice în ce constă asta. Când am văzut ce își propun să facă cei de la AMșR, pentru ce strâng donații la Swimathon, am zis că e perfect: mai multe informații pentru copiii care ajung să aibă copii. O tristă realitate la care România stă prea bine în topuri.
De ce este important să se facă educație sexuală în rândul adolescenților, mai ales pentru prevenirea sarcinilor nedorite?
Nici nu știu de unde să încep... Viața are atât de multe de oferit, încât a face un copil cât încă ești unul e posibil să blocheze iremediabil o serie de trasee pe care le-ai putea alege. Trăim într-o lume care nu mai oferă atât de mult spațiu de creștere, lucrurile vin val vârtej peste cei mici, iar ceea ce cred că știu despre relații emoționale și sexuale e posibil să fie în antiteză cu nevoile lor reale și viitoare. Nu strică niciodată să cunoști mai multe despre corpul tău, dar și emoțiile și nevoile celorlalți. Cunoașterea n-are cum să fie de rău.
Cât de esențial crezi că este rolul moașei în sistemul sanitar românesc? De multe ori, moașa este considerată, din păcate, o „cenușăreasă”...
Postura de părinte poate să fie copleșitoare, iar societatea în care trăim transmite de multe ori valori antitetice despre cum să creștem un copil. Suntem în țara în care ar trebui să-i pui bebelușului căciulă și șosete la 30 de grade, să nu-l tragă curentul, dar nu ne preocupăm de aerul poluat, ori zgomot. O moașă poate ajuta enorm în relația dintre părinți și copil, fiind de asemenea și un liant cu sistemul medical.
Care este mesajul tău pentru cei care ne citesc și pentru cei care te urmăresc în mediul online?
Să susțină cauzele în care cred, care aduc un plus valoare vieții, dar să nu se culce pe urechea activismului, ori a donației. Oamenii (și mai ales cei din ONG-uri) trebuie să forțeze Statul să facă lucruri, nu să rezolve totul în locul lui. O societate nu poate evolua dacă fiecare ONG se bate cu fiecare ONG pentru leul donatorilor. Deci fiți politic vocali, nu doar donatori.
Unde pot dona oamenii pentru cauza pe care o susții la Swimathon București?
Se pot face donații de oricât aici:https://swimathonbucuresti.ro/fundraiseri/bonea-george
Crezi că e nevoie de mai multe astfel de inițiative, de strângere de fonduri, pentru a face educație sexuală în rândul adolescenților?
Absolut. Din păcate, ne consumăm puținele resurse în a educa sexual doar tinerii, când principala piedică în calea educației lor sunt tocmai adulții care n-au fost educați sexual. Așa că, doar pentru a complica și mai mult lucrurile, cred că e nevoie de educație sexuală națională. Ceva de tipul mesajelor de TV care spun „pentru o viață sănătoasă...”. Poate „pentru o viață sănătoasă fiți mai curioși cu privire la ce aveți în pantaloni și cum se folosește”.
George Bonea (n. 1989) este un jurnalist, convertit la publicitar - strateg și copywriter, în principal om de comunicare. A publicat „Niște animale”, „Îmi pare rău că am muncit”, „Aventuri cu Zornel în Lumea Nașpa” și „Miercuri10”. Ocazional cântă într-o trupă de reggae-lăutăresc, are păreri pe georgeisme.ro, vorbește despre reclame la Starea Nației. Deține una bucată licență în Jurnalism, un master în Sociologie și, în prezent, spune că muncește la un doctorat în Antropologie publicitară.
A scris numeroase cărți, puteți afla mai multe despre ele accesând linkurile de aici: Niște Animale (editura Litera, 2024); Aventuri cu Zornel în Lumea Nașpa (editura Evrika Publishing, 2021); Îmi pare rău că am muncit (editura Univers, 2020); Miercuri10 (editura Media Gamma Publishers, 2013).
Foto: din arhiva personală a lui George Bonea
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe