Newsflash
Știri

Dr. Mihai Craiu: Cum pot părinții să identifice o „răceală” gravă măsurând frecvența respiratorie

de Florentina Ionescu - sept. 28 2022
Dr. Mihai Craiu: Cum pot părinții să identifice o „răceală” gravă măsurând frecvența respiratorie

Medicul pediatru de la INSMC oferă câteva sfaturi utile părinților pentru a măsura / număra frecvența respiratorie la copii.

Pe pagina sa oficială Spitalul Virtual pentru Copii, medicul pediatru Mihai Craiu, de la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din București amintește că un subiect intens dezbătut zilele acestea sunt maladiile respiratorii.

„Unii sunt alarmați de numărul mare de viroze la copiii ce frecventează colectivitatea. Alții spun că nu există motive de panică deoarece toamna ar fi de așteptat să crească numărul de episoade acute ce afectează căile respiratorii. La toată lumea, nu numai la copii”, a scris dr. Mihai Craiu pe o rețea socială. 

copil la doctor
Imagine de Julio César Velásquez Mejía de la Pixabay 

 

O boală respiratorie, subliniază medicul pediatru, „Nu este o catastrofă sanitară și cu siguranță există soluții de a ține lucrurile sub control. Dar nici nu poate fi luată peste picior îngrijorarea părinților sau a medicilor în fața creșterii semnificative statistic a cazurilor cu potențial de severitate.”

Cum știm în mod clar că o răceală a copilului este realmente severă? Pentru a oferi un răspuns util pentru părinți, medicul pediatru a enumerat mai multe etape.

„Practic, putem face simplu o evaluare, înainte de a fugi, alarmați, la primul spital. Numărăm frecvența respiratorie a copilului nostru și o comparăm cu valorile normale ale vârstei”, a afirmat dr. Mihai Craiu.

mihai craiu premiat

El oferă câteva exemple de resurse online unde părinții pot găsi valorile normale și pentru celelalte măsurători ale funcțiilor vitale. Totodată, el oferă părințior un link către un bun articol despre funcțiile vitale, la toate vârstele, amintind de frecvența respiratorie.

„Și cum măsurăm/numărăm frecvența respiratorie? De obicei ne uităm la burta copilului și numărăm, pe 60 de secunde, numărul de mișcări. Sau folosim o aplicație pentru telefonul mobil, cum ar fi Breath Counter sau similare. Găsiți in AppStore mai multe. Cifra esențială pentru a identifica o «răceală» gravă este 50 respirații pe minut. Orice cifră peste această valoare este un mare semn de alarmă. Oricât ar fi de mari valorile de temperatură, vârsta sau agitația copilului... Nu este o glumă folosirea telefonului! Există studii ce dovedesc precizia mulțumitoare a unor astfel de aplicații. (...) Și, în toate cazurile serioase, apelați la un medic real: la medicul de familie, la cel de pe Ambulanță sau la spital în UPU”, a conchis conf. dr. Mihai Craiu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe