Newsflash
Dosar

„Monştrii“ nevăzuţi

„Monştrii“ nevăzuţi
   Descoperirea antibioticelor a fost considerată un mare pas înainte în tratamentul infecţiilor şi, la acea vreme, puţini au anticipat că administrarea lor preventivă sau curativă, fără o indicaţie precisă, va crea în timp aşa-numitele „superbacterii“. În toată lumea, cazurile letale de infecţii cu bacterii extrem de rezistente la antibiotice se înmulţesc. Centrul european pentru prevenţia şi controlul bolilor (ECDC) apreciază că, în fiecare an, în Europa, aproximativ 500.000 de persoane sunt infectate cu o bacterie multirezistentă, iar în jur de 25.000 decedează. O cauză majoră în apariţia multirezistenţei bacteriene este prescrierea nejustificată de antibiotice la om, dar şi la animale, în special cele din crescătorii. La om, se consideră că mai mult de jumătate din aceste prescripţii sunt inutile.
   La numai patru ani de la introducerea penicilinei, Staphylococcus aureus, care se găseşte în mod normal la nivelul tegumentelor şi mucoaselor la 30% din populaţia aparent sănătoasă, a fost prima bacterie la care s-a dovedit rezistenţă la un antibiotic. În urma aşa-numitului proces de selecţie darwiniană, stafilococul auriu a dezvoltat rezistenţă la meticilină, tetraciclină şi eritromicină, în proporţie de peste 40% din cazuri. Bacteria devine agresivă şi poate cauza infecţii severe, adesea cu sfârşit letal, în cazul scăderii marcate a rezistenţei organis­mului şi/sau la cei cu leziuni şi răni la nivelul pielii. Dacă la început stafilococul rezistent se găsea numai în spitale/unităţi cu paturi, din 1993 el a fost depistat şi în mediul înconjurător, de exemplu în grajdurile de creştere a porcilor. În prezent se crede că nu toate bacteriile (supra)rezistente provin din mediul spitalicesc, ci ar fi introduse în unităţile medicale şi de „purtătorii sănătoşi“. MRSA este cea mai frecventă cauză a infecţiilor intraspitaliceşti (septicemii, pneumonii) în secţiile de terapie intensivă.
   În prezent, S. aureus şi S. epidermidis rezistenţi la antibiotice sunt răspândiţi în toată lumea, sunt cele mai studiate bacterii intraspitaliceşi şi (aproape) în fiecare ţară există standarde şi protocoale de prevenţie şi tratament. Din acest punct de vedere, Olanda are poate cel mai bine pus la punct sistem de control al infecţiilor intraspitaliceşti (după unii prea vigilent) şi în special pentru stafilococii rezistenţi la meticilină. În acest fel, unităţile sanitare olandeze se protejează împotriva bacteriilor de import rezistente la antibiotice.
   În fiecare unitate cu paturi se respectă protocolul MRSA. Iată un exemplu de ceea ce se face, în linii mari: medicul de familie poate iniţia procedura de screening la un pacient suspect a fi MRSA pozitiv; el are obligaţia de a informa un alt medic dacă trimite pentru consult/internare un pacient pozitiv; medicul specialist completează la internare (chiar şi la cea de o zi) un formular care este apoi ataşat la dosarul medical; pacientul este întrebat dacă în ultimele şase luni a fost tratat în străinătate şi dacă acolo a suferit o intervenţie policlinică sau a fost internat şi dacă există factori de risc (plăgi, cateter, infuzie, implanturi) sau dacă a fost în ultimele şase luni tratat/izolat într-o instituţie olandeză din cauza rezistenţei bacteriene; dacă da, cazul este considerat suspect până la proba contrarie şi se iniţiază procedura de testare (dacă pacientul va fi tratat policlinic şi este pozitiv, se începe tratamentul şi uneori testarea contacţilor) şi/sau de izolare, precum şi măsurile de prevenţie şi tratament pentru cei care trebuie internaţi de urgenţă; cazurile se anunţă departamentului de igienă, nonstop la dispoziţia medicilor pentru consiliere; în unităţile sanitare există pliante care informează publicul despre MRSA; departamentele de igienă şi prevenire a infecţiilor au obligaţia de a consilia medicii de familie şi de a instrui asistenţii medicali; personalul din spital care a venit în contact cu un pacient depistat pozitiv este, de asemenea, testat, şi persoana pozitivă pentru MRSA nu mai are voie să lucreze în clinică, este repartizată în sectorul administrativ şi/sau trimisă acasă, tratată şi testată periodic, până devine negativă.
   Prevenirea şi controlul infecţiilor intraspitaliceşti este o problemă de educaţie a profesioniştilor şi a pacienţilor, de organizare, de disciplină şi de control şi ar avea mult mai puţin sau aproape nimic de a face cu insuficienta finanţare a unui sistem sanitar. Astfel, pe lângă prescrierea raţională a antibioticelor (prin care se economisesc bani), ar trebui respectate normele simple de igienă şi depistaţi purtătorii săntătoşi (atât din rândul personalului medical, cât şi la internare) printr-un examen bacteriologic simplu – cultura şi antibiograma de la nivelul tegumentelor, mucoaselor (nas, gât, perineu, axile, leziune tegumentară) sau din produse biologice. Purtătorii trebuie cunoscuţi şi înregistraţi, iar la internare trebuie verificaţi şi luate măsuri de protecţie.
   Deoarece rezistenţa bacteriană este în creştere, cercetătorii s-au întrebat cum sunt indicate antibioticele, în primul rând de către medicii de familie/generalişti în cazul celor mai frecvente infecţii, de exemplu în infecţia de căi respiratorii inferioare, care se manifestă cu tuse acută, unul din motivele pentru care aceştia prescriu antibiotice. În cadrul proiectului de cercetare numit GRACE (Genomics to combat resistance against antibiotics in community acquired LRTI in Europe) s-au analizat datele aproximativ a 13.000 de pacienţi din 13 ţări (printre care nu s-a numărat şi România). Ţările în care se prescriu în proporţie de peste 70% antibiotice în infecţiile de căi respiratorii inferioare sunt Polonia (71%), Ungaria (75%) şi Slovacia (88%). Cel mai mic procent de prescriere este întâlnit în Belgia (26%), urmată de Norvegia (30%) şi Germania (35%). În acest clasament, Olanda se situează undeva pe la mijloc, cu 42% procent de prescriere, un rezultat oarecum neaşteptat deoarece se credea că medicii olandezi ar fi printre cei mai rezervaţi faţă de prescrierea abuzivă de antibiotice.
   Concluziile acestui studiu au arătat că: prescrierea de antibiotice nu schimbă în mod evident tabloul clinic, că diferenţele dintre ţări ar putea fi explicate prin prisma aspectelor culturale şi prin diversitatea în organizarea sistemelor sanitare şi că organizarea de campanii publice de educare a populaţiei (metodă prin care s-a redus prescrierea în Franţa şi Belgia) este cel mai eficient mijloc de combatere a prescrierii nejustificate.
   Pe lista bacteriilor cauzatoare de infecţii intraspitaliceşti se mai află, pe lângă S. aureus rezistent la meticilină (MRSA) şi S. epidermidis (MRSE), şi Acinetobacter baumannii rezistent la meticilină, Pseudomonas aeruginosa ESBL (extended spectrum beta-lactamase), microorganisme extrem de rezistente, Enterococcus faecium şi E. faecalis rezistenţi la vancomicină (VRE) şi Clostridium difficile (tipul 027), cel care determină colita pseudomembranoasă. Aceste bacterii pot fi contractate nu numai în spitale, dar şi prin consumul de carne infectată. Recent, s-au identificat bacterii ESBL în creveţii şi peştii proveniţi din crescătoriile din Asia de Sud-Est. Pericolul vine şi de la purtătorii sănătoşi care le răspândesc la mare distanţă de la locul infectării.
   Costurile aferente rezistenţei la antibiotice sunt din ce în ce mai mari. În SUA, se alocă în jur de 20 de miliarde de dolari pe an. Faptul că, anual, peste două milioane de americani sunt infectaţi cu bacterii rezistente, iar din aceştia 20.000 decedează din acestă cauză l-a determinat pe actualul preşedinte SUA să declare „război“ acestui fenomen şi să determine luarea de măsuri pentru a reduce rezistenţa bacteriană şi efectele ei.
   Mulţi susţin că remediul cel mai bun rămâne totuşi igiena strictă în interiorul şi în afara spitalului, fără a uita spălatul pe mâini cu apă şi săpun. La fel cum pe pachetele de ţigări sunt atenţionaţi consumatorii asupra pericolelor la care se expun, ar trebui ca şi pe cutiile cu antibiotice să apară informaţii despre măsurile obişnuite de igienă care pot împiedica răspândirea acestor „monştri“ nevăzuţi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe