Newsflash
Dosar

Cardiologie intervențională pentru complicațiile dislipidemiei

Cardiologie intervențională pentru complicațiile dislipidemiei
     Dislipidemia este promotorul esențial în generarea procesului aterosclerotic și a reprezentat în ultimii ani o preocupare și o temă importantă pentru cercetători, precum și pentru diverși clinicieni (cardiologi, nutriționiști, diabetologi, nefrologi, neurologi), în scopul descoperirii a noi mijloace de tratament, dar mai ales de prevenție a bolilor cardiovasculare. Dislipidemia îmbracă un spectru larg al tulburărilor metabolismului lipidic, la diverse niveluri ale căilor metabolice care au drept rezultat creșterea nivelului fracțiunilor lipoproteinelor și alterări ale funcției acestora. Este rezultatul complex al interacțiunii genetice la nivelul mai multor gene cu factorii de mediu, între care un rol determinant și corectabil îl are regimul dietetic. De asemenea, ea poate fi secundară altor afecțiuni, precum hipotiroidismul, sindromul nefrotic, sarcina, sindromul Cushing, corticoterapia, anorexia, tratamentele imunosupresoare, care trebuie, după caz, depistate și corectate.
     Bolile cardiovasculare – și ne referim aici la principalele manifestări clinice: boala aterosclerotică coronariană, accidentul vascular cerebral ischemic și boala arterială periferică – reprezintă principala cauză de mortalitate și morbiditate în Europa în ultimii ani.
     Centrul de Cardiologie și Radiologie Intervențională AngioLife din cadrul spitalului Medlife vine în sprijinul diagnosticării și tratării acestei patologii cardiovasculare complexe, asigurând atât diagnosticul, cât și tratamentul curativ al bolilor aterosclerotice cardiovasculare cronice și acute. Prezentăm în cele ce urmează un caz diagnosticat și tratat cu succes în cadrul clinicii noastre.
     Bărbat în vârstă de 54 de ani, cu multipli factori de risc cardiovascular (dislipidemic, fumător, hipertensiv), aflat în tratament ambulatoriu cu diuretic, statină, inhibitor de enzimă de conversie, cu un stil de viață activ (exercițiu fizic zilnic de minimum o oră), s-a prezentat la consult, în regim de programare, la patru zile de la debut, în timpul exercițiului fizic, al unei dureri retrosternale cu caracter anginos, cu durată mai mică de cinci minute, care a cedat spontan la întreruperea efortului.
     Datele furnizate de examenul clinic au evidențiat: pacient normoponderal, stabil hemodinamic, cu TA 140/90 mm Hg, AV 66/min, suflu sistolic apical gradul II/VI, fără elemente clinice de stază pulmonară.
     Examenul electrocardiografic a evidențiat prezența unui ritm sinusal cu bigeminism atrial și complexe ventriculare cu aspect qS, însoțite de supradenivelare de segment ST în teritoriul anterior, aspect sugestiv pentru infarct miocardic cu supradenivelare de segment ST cu debut relativ recent.
     Datele de laborator au evidențiat prezența biomarkerilor de necroză miocardică: troponina, CK-MB pozitive.
     Ecografia cardiacă decelează un ventricul stâng ușor dilatat, remodelat, globulos, cu hipokinezie, în segmentele bazale și medii ale SIV și peretelui anterior, akinezie de sept interventricular anterior și de perete anterior în segmentele apicale și periapicale ale ventriculului stâng, hipokinezie de perete lateral în segmentul mediu și apical, FEVS 35%, regurgitare mitrală moderată (gradul I–II).
     Explorarea coronarografică a evidențiat: stenoză 20% la bifurcația trunchiului comun al coronarei stângi, ocluzia arterei descendente anterioare la unirea segmentului 1 cu 2; prin circulație colaterală se încărcau slab segmentele 2 și 3 ale arterei descendente anterioare, stenoză de 80% la originea primei marginale și stenoză 30% pe segmentul 1 al arterei coronare drepte.
     Sub tratament cu dublă antiagregare plachetară, în doze de încărcare în conformitate cu datele furnizate în Ghidul Societății europene de cardiologie, s-a practicat dezobstrucția arterei descendente anterioare la unirea segmentului 1 cu 2 și implantarea a două stenturi de 3/32 mm și de 2,5/12 mm și implantarea directă de stent 3,5/12 mm la originea celei de-a doua marginale pentru stenoza de 80%, cu rezultat final bun, fără stenoze reziduale, flux TIMI 3 anterograd.
     Evoluția postprocedurală și pe parcursul internării a fost favorabilă, pacientul fiind externat cu tratament dublu antiagregant plachetar, statină, betablocant, inhibitor de enzimă de conversie, diuretic. Pacientului i s-a recomandat schimbarea stilului de viață, cu corecția factorilor de risc cardiovasculari, întreruperea fumatului, controlul valorilor tensionale și al dislipidemiei.
     De menționat că, la un screening de rutină, copilul pacientului, în vârstă de 7 ani, a fost depistat cu hipercolesterolemie (colesterol total 380 mg/dl), ridicând suspiciunea de hipercolesterolemie familială cu determinism genetic, ducând la îndrumarea acestuia către serviciul de boli de nutriție, pentru completarea investigațiilor, în scopul realizării prevenției primare a bolilor cardiovasculare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe