Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  PROIECTE

Proiectele ambiţioase ale hepatologilor români

Viața Medicală
Dr. Mariana MIHĂILĂ vineri, 4 martie 2011

   Asociaţia Română pentru Studiul Ficatului (ARSF) este organizaţia ştiinţifică naţională care reuneşte medici interesaţi de domeniul hepatologiei. Este afiliată la Asociaţia Europeană pentru Studiul Ficatului (EASL) şi a organizat, până în prezent, 20 de congrese naţionale cu o numeroasă şi valoroasă participare naţională şi internaţională, două cursuri balcanice de hepatologie (în 2008 şi 2010) şi primul Postgraduate Course al EASL în România, în 1999. Pentru a afla planurile de viitor ale ARSF, am stat de vorbă cu dnii prof. dr. Mihai Voiculescu, preşedintele ARSF, şi dr. Laurenţiu Micu, trezorierul Asociaţiei. (...)


 
 

   Asociaţia Română pentru Studiul Ficatului (ARSF) este organizaţia ştiinţifică naţională care reuneşte medici interesaţi de domeniul hepatologiei. Este afiliată la Asociaţia Europeană pentru Studiul Ficatului (EASL) şi a organizat, până în prezent, 20 de congrese naţionale cu o numeroasă şi valoroasă participare naţională şi internaţională, două cursuri balcanice de hepatologie (în 2008 şi 2010) şi primul Postgraduate Course al EASL în România, în 1999. Pentru a afla planurile de viitor ale ARSF, am stat de vorbă cu dnii prof. dr. Mihai Voiculescu, preşedintele ARSF, şi dr. Laurenţiu Micu, trezorierul Asociaţiei.
   – Ce noutăţi aveţi pentru cititorii săptămânalului „Viaţa medicală“, privind activităţile ARSF din 2011?
   [Dr. L. M.] – ARSF îşi propune, pentru anul 2011, în afara obişnuitelor activităţi de educaţie medicală continuă, să-şi extindă contactele şi cooperarea cu partenerii internaţionali. Astfel, ARSF pregăteşte anul acesta mai multe workshopuri sub egida revistei Lancet, precum şi două întâlniri premergătoare celui de-al III-lea Curs Balcanic Precongres de Hepatologie, care va avea loc în 2012, la Bucureşti: Simpozionul Româno-Bulgar de Hepatologie, care se va desfăşura în 15–16 aprilie 2011, la Veliko Tîrnovo, şi cel de-al 21-lea Congres Naţional de Hepatologie, care va fi organizat împreună cu Asociaţia Franceză pentru Studiul Ficatului, în perioada 6–8 octombrie 2011, la Bucureşti. De asemenea, ne propunem să continuăm editarea revistei Romanian Journal of Hepatology. După cum se poate observa, ne-am propus pentru anul acesta o agendă extrem de ambiţioasă, la care ne obligă şi creşterea de la an la an a numărului membrilor ARSF.
   – Ne puteţi furniza mai multe detalii despre cele două manifestări ştiinţifice din 2011?
   [Prof. dr. M. V.] – Preşedintele Asociaţiei Bulgare pentru Studiul Ficatului, dl prof. dr. Zachariy Krastev, este un vechi prieten al României şi al ARSF, participând la numeroase simpozioane şi congrese organizate în ţara noastră. Având în vedere situaţia similară privind prevalenţa şi etiologia bolilor hepatice din România şi Bulgaria, am hotărât să organizăm acest simpozion comun, care să faciliteze schimburile de experienţă între hepatologii romani şi cei bulgari, precum şi pentru a pune bazele unor proiecte comune viitoare. În cadrul simpozionului, vor fi dezbătute teme de mare interes, precum actualităţi în tratamentul infecţiilor cu virusurile hepatitice B şi C, carcinomul hepatocelular şi evaluarea non-invazivă a fibrozei hepatice. Rezumatele principalelor prezentări şi concluziile simpozionului de la Veliko Tîrnovo vor fi publicate în „Viaţa medicală“. În ceea ce priveşte al 21-lea Congres Naţional de Hepatologie, continuăm tradiţia începută în 1987, când ARSF a organizat primul astfel de congres naţional. Între 6 şi 8 octombrie 2011, vom organiza, la Bucureşti, al 21-lea Congres Naţional de Hepatologie, în premieră împreună cu Asociaţia Franceză pentru Studiul Ficatului, iar reuniunea va beneficia şi de girul ştiinţific al acestei asociaţii. Strânsa cooperare dintre ARSF şi omologul său francez reprezintă un motiv de satisfacţie, având în vedere atât tradiţia cooperărilor medicale româno-franceze, cât şi poziţia fruntaşă pe care hepatologia franceză o ocupă pe plan european. În ceea ce priveşte tematica, aceasta va cuprinde principalele preocupări din domeniu: infecţiile virusal hepatitice – probleme de diagnostic şi tratament, actualităţi în diagnosticul şi tratamentul NASH, cancerul hepatic, transplantul de ficat, evaluarea imagistică a nodulilor hepatici şi rolul elastografiei hepatice.


 
 
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC