Newsflash
Diverse

Tratatul de sexologie clinică, în varianta engleză

de Dunia CRISTESCU - iun. 29 2018
Tratatul de sexologie clinică,  în varianta engleză
    La București, la Biblioteca Academiei Române, a fost lansată recent (9 iunie) varianta în limba engleză a primului tratat de sexologie clinică – Treaty of Clinical Sexology. Lucrarea a fost scrisă de prof. dr. Vasile Nițescu, medic primar obstetrică-ginecologie și președintele Societății Române de Sexologie Clinică și Procreere Umană (SRSCPU).
    Tratatul, apărut la Editura Academiei Române, se adresează studenților la medicină, oamenilor de știință, criminaliștilor și chiar polițiștilor. Lucrarea conține termeni specifici și, potrivit autorului, este un mijloc de informare inclusiv pentru elemente care se discută în instanță. Tratatul poate fi un instrument util magistraților care vor să se familiarizeze cu patologia sexologiei clinice.
    Versiunea în limba engleză a tratatului a fost lansată în cadrul unei sesiuni științifice de comunicări a SRSCPU. Lucrările au fost deschise de președintele societății, care a vorbit despre sexualitate și despre infecțiile oncogene specifice, cu referire la cancerul cavității orale și cel al oro-faringelui, provocate de infecția cu HPV. El a atras atenția asupra faptului că virusurile oncogene se contactează cu ușurință la persoanele care își încep viața sexuală la vârste mici (12, 15, 16 ani) deoarece, prin metaplazie activă fiziologică, epiteliul celular devine mult mai sensibil la factorii mutageni, precum virusurile oncogene de tip HPV. În acest context, prof. dr. Vasile Nițescu a subliniat că infecția cu virusurile oncogene este mult mai gravă când se asociază cu alți factori, între care și folosirea anticoncepționalelor, deoarece HPV-ul are structuri care sunt activate de hormonii steroizi, în special de progesteron.
    Prof. dr. Constantin Dulcan a vorbit despre antropologia sexualității. El a făcut o trecere în revistă a felului în care sexualitatea a fost privită de gânditori și oameni de știință de-a lungul timpului. Profesorul Dulcan a definit sexualitatea ca un act semi-rațional, spunând că simbolul ei este nuditatea. Ulterior, el a prezentat felul în care acțiunile creștinismului au influențat acest concept, vorbind apoi despre reprezentarea lui în perioada Renașterii și felul în care este privit în modernitate: „Un motiv de voluptate, viciu, comerț și politică”.
    Conf. dr. Manole Cojocaru a abordat problema microbiomului uman și a fertilității. El a subliniat că 80% din sistemul imun este localizat în microbiomul la nivel gastrointestinal, în mucoasa genitală, în nas, iar atunci când se produce disbioza apar diverse probleme de sănătate, între care cancerul și infertilitatea. El a menționat că studiile privind microbiomul vaginal au fost greu de realizat, deoarece o mare parte din microbiota vaginală nu poate fi cultivată în laborator, dar noile tehnologii de secvențiere a ADN-ului au îmbunătățit foarte mult capacitatea de detectare a microorganismelor necultivabile. Potrivit acestuia, există o diferență între microbiomul femeilor însărcinate și al celorlalte. Mai mult de-atât, s-a observat și o legătură între microbiomul din timpul sarcinii și nașterea prematură, care rezultă din creșterea frecvenței infecției tractului genital inferior.
    Prof. dr. Tudorel Butoi-Severin, psiholog criminalist, a vorbit despre criminalii în serie psihopați sexuali, făcând diferența între cei organizați și cei dezorganizați. El a menționat că în România au existat unsprezece astfel de persoane, după care a schițat un portret al psihopatului sexual criminal în serie. El a explicat procesul repetitiv al acestora prin defectarea instinctualității de tip sexual. În încheiere, profesorul Butoi-Severin a vorbit despre importanța efectuării unor cercetări privind criminalii în serie psihopați sexuali, îndemnându-i pe specialiștii prezenți să se implice în asemenea demersuri.
    Potrivit prof. dr. Vasile Nițescu, SRSCPU se implică în promovarea acestei laturi a științei prin organizarea unor cursuri de sexologie, dar și prin editarea unor cărți de specialitate. În cadrul organizației funcționează două departamente, unul pentru tineret și altul dedicat adulților. Departamentul dedicat tinerilor a întreprins numeroase cercetări privind anumite probleme legate de actul sexual și elementele de sexologie la tineret: tinere care nasc la vârste de 12, 14 sau 15 ani; incidența ridicată a patologiei cu genotipuri oncogene la aceste categorii de persoane.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe