Newsflash
Diverse

Premieră pentru diabetologia pediatrică

de Dr. Daciana PONTOŞ - apr. 30 2014
Premieră pentru diabetologia pediatrică
   Deşi ca specialist am fost de câteva ori la Centrul Medical „Cristian Şerban“ din Buziaş, pentru a învăţa din experienţa de acolo, de fiecare dată când ajung nu prididesc să mă mir şi să mă bucur de ceea ce există şi se întâmplă în acel loc. La prima vizită am petrecut două săptămâni, când băgată în seamă, când trăgând cu coada ochiului, când discutând cu medicii şi, adesea, chiar cu profesorul, despre ceea ce mă preocupa şi nu înţelegeam. Am participat apoi la simpozioanele naţionale pe tema diabetului pediatric şi de fiecare dată am mai „prins“ câte ceva. Până la urmă, am reuşit un lucru pe care nu ştiu dacă l-aş fi reuşit în altă parte: să nu-mi mai fie teamă de copilul şi tânărul cu diabet zaharat tip 1, cum îmi era înainte, ceea ce pentru mine înseamnă foarte mult.
   În ultimul timp, considerându-mă deja „de-a casei“, ajunsesem să cred că nu mai pot fi luată prin surprindere de vreo idee nouă, nici măcar de profesor. Dar m-am înşelat şi mă bucur că este aşa. O idee neaşteptată, născută şi pusă în practică de continua preocupare pentru diabetologia pediatrică a omului care a „inventat“ şi centrul din Buziaş, prof. dr. Viorel Şerban, a avut rolul de a revigora acest domeniu. Este vorba de iniţierea unui curs postuniversitar de diabet pediatric, după ştiinţa mea cel dintâi de acest fel ţinut în România, a cărui primă parte s-a desfăşurat în perioada 7–10 aprilie 2014, sub auspiciile şi cu sprijinul Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, organizat de Centrul Medical de Evaluare şi Recuperare pentru Copii şi Tineri „Cristian Şerban“ Buziaş şi de fundaţia cu acelaşi nume. Sunt unul din cei peste o sută de medici rezidenţi şi specialişti pediatri, diabetologi şi endocrinologi din toată ţara, participanţi la curs; aveam să aflu că nu toate solicitările de înscriere au putut fi onorate de organizatori, mai multe zeci de medici rămânând pe o listă de aşteptare, pentru ediţiile viitoare.
   Programul acestui eveniment didactic şi ştiinţific a însumat câte 20 de ore de curs şi, respectiv, de workshop. Prelegerile teoretice au fost susţinute de diabetologi şi pediatri experimentaţi: conf. dr. Ioan Andrei Vereşiu (Cluj-Napoca), cu o amplă prezentare despre insulinoterapie în diabetul zaharat tip 1; conf. dr. Romulus Timar (Timişoara), cu două teme, una despre controlul glicemic, cealaltă privind tactici şi strategii ale tratamentului cu insulină la copil; conf. dr. Gabriela Roman (Cluj-Napoca) – infuzia continuă de insulină, prin pompă; prof. dr. Ioana Micle (Timişoara) – efecte adverse ale insulinoterapiei la copil; prof. dr. Gabriela Radulian (Bucureşti) – alimentaţia copilului cu diabet tip 1; conf. dr. Adrian Vlad (Timişoara) – epidemiologia şi etiopatogenia diabetului de tip 1 al copilului, diabetul monogenic; dr. Alexandra Sima (Timişoara) – morfopatologia pancreasului normal şi în diabetul de tip 1; dr. Monica Mărăzan (Timişoara) – diagnosticul diabetului zaharat de tip 1 al copilului.
   Foarte apreciate au fost atelierele zilnice, susţinute de prof. dr. Viorel Şerban şi unii dintre colaboratorii săi de la Buziaş. Tematica a fost una variată: examinarea completă a copiilor şi tinerilor cu diabet zaharat; încadrarea practică a parametrilor fizici, în raport cu normalul; estimarea insulinorezistenţei; măsurarea vitezei de conducere nervoasă; exerciţii de adaptare a dozelor de insulină; întocmirea dietei pacienţilor etc.
   După această primă parte, sesiunea următoare a fost programată pentru primăvara anului 2015, cu tematică eminamente pediatrică şi cu un caracter cel puţin la fel de practic, după cum au specificat organizatorii.
   Consider cursul foarte folositor (personal, sunt entuziasmată de eveniment), atât prin prezentarea datelor clasice şi actualizarea temelor teoretice, cât şi prin natura practică a atelierelor, totul sporind preocuparea tinerilor medici pediatri şi diabetologi pentru acest capitol al patologiei – diabetul copilului, sensibil şi dominat de dificultăţi de tot felul, legate de vârsta pacienţilor, de o reţea medicală împuţinată, ce se cere rapid reabilitată (mai mult de jumătate din judeţe nu au nici măcar un singur pediatru-diabetolog), precum şi de multele probleme sociale. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe