Newsflash
Diverse

Convorbiri

de Dr. Constantin BOGDAN - ian. 16 2013
Convorbiri
   A treia ediţie a dezbaterilor Mediafax privind reforma sănătăţii a avut ca temă sistemul sanitar românesc în 2013. Conferinţa a fost organizată în colaborare cu Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, şi a mobilizat peste 200 de participanţi – reprezentanţi ai autorităţilor din domeniu, ai asociaţiilor de pacienţi, medici, manageri, reprezentanţi mass-media. Întâlnirea şi-a propus să delimiteze stadiul în care se află proiectul de reformă, modelul său de aplicare şi paşii de urmat în anul ce vine pentru o cât mai bună colaborare a părţilor implicate – CNAS, spitale, companii farmaceutice, asiguratori etc. Care va fi strategia naţională cu privire la programele de sănătate în 2013, a fost una din temele importante.
   Organizatorii au selectat puncte de dezbatere actuale, invitând pentru expuneri autorităţi şi specialişti din domeniu: • medicamentele (strategia naţională privind programele de sănătate în 2013; aprovizionarea cu medicamente de importanţă strategică; lista medicamentelor compensate; taxa clawback; optimizarea relaţiei dintre furnizori de medicamente şi spitale) • asigurările de sănătate (pachetul de bază; asigurările facultative; asigurările private; asigurările mutuale) • finanţarea sistemului sanitar (necesităţi; adaptarea finanţării la reorganizarea spitalelor; rolul băncilor şi al societăţilor de leasing) • spitalele (clasificarea spitalelor; salarizarea medicilor; situaţia financiară a spitalelor) • calitatea serviciilor medicale.
   Aşteptată cu interes a fost expunerea ministrului sănătăţii de atunci, dr. Raed Arafat: tehnică, judicioasă, concretă, echilibrată, în opinia semnatarului acestor consemnări. Ministrul şi-a structurat expunerea pe următoarele teme de actualitate, anticipând aşteptările participanţilor, prezenţa numeroasă a reprezentanţilor presei la conferinţă garantând şi difuzarea informaţiilor către populaţie: abordări ale sistemului, organizare, finanţare, resurse umane şi, la solicitarea sălii, problema vaccinului BCG.
   În domeniul organizării sistemului, MS a definitivat nominalizarea celor 53 de unităţi sanitare strategice. Se va pune un accent mai mare pe actualitatea reţelei de medicină primară, îndeosebi pe creşterea aportului ambulatoriilor, care vor trebui să se implice mai eficient în activitatea de asistenţă, reorganizarea acestora fiind menită să rezolve probleme pe termen mediu şi scurt, inclusiv prin internări de zi; o altă pârghie ar fi dezvoltarea şi susţinerea îngrijirilor la domiciliu.
   Finanţarea a beneficiat de o analiză în detaliu, critică şi cu optimizări în perspectivă. E nevoie de o cheltuire mai judicioasă a fondurilor existente, de identificarea de fonduri suplimentare, de stoparea scurgerilor din sistem. Sunt lipsuri în utilizarea judicioasă a medicamentelor – nerespectarea indicaţiilor din prospect, utilizare şi pentru alte indicaţii în afara celor de bază, prescrierea unor medicamente compensate nenecesare, ca şi a numeroase suplimente alimentare. Problema licitaţiilor a fost prezentată pe larg, privind atât lipsurile actuale (soldate cu scurgeri), cât şi modificările care vor fi introduse, precum licitaţia centralizată pentru dotările scumpe.
   În domeniul resurselor umane, cea mai importantă măsură este recunoaşterea diplomelor de studii pentru medicii care au absolvit facultăţi din ţări precum SUA, Australia, Canada sau Israel.
   Se doreşte şi valorificarea mai bună a competenţelor absolvenţilor de medicină şi a rezidenţilor, în prezent aceste categorii nefiind practic acreditate pentru prestaţii medicale, ceea ce face, în opinia ministrului, ca un medic să fie recunoscut după 11 ani de studiu al medicinii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe