Newsflash
Știri

Din rău în mai rău?

de Dr. M. C. - nov. 21 2013
Din rău în mai rău?
La 18 noiembrie va fi marcată, pentru al şaselea an, Ziua europeană a informării despre antibiotice, o iniţiativă de sănătate publică menită să sporească gradul de înţelegere a pericolului reprezentat de rezistenţa la antibiotice şi a nevoii de a folosi prudent aceste medicamente. Cu această ocazie, Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) va da publicităţii cele mai noi date despre evoluţia rezistenţei la antibiotice în UE şi rezultatele unui studiu desfăşurat în acest an cu privire la bacteriile rezistente la carbapeneme.
Anul trecut, ECDC avertiza că rezistenţa la antibiotice rămâne o mare problemă de sănătate publică, în primul rând prin utilizarea incorectă a acestora, ducând la creşterea costului îngrijirilor medicale, prelungirea spitalizărilor, eşecul tratamentelor şi, în unele cazuri, chiar la deces. Potrivit datelor prezentate la acel moment, se remarca o tendinţă crescătoare a rezistenţei combinate la multiple antibiotice, atât pentru Klebsiella pneumoniae, cât şi pentru E. coli, în mai mult de o treime din ţările Uniunii. Astfel, în mai multe state membre – printre care şi România –, între 25% şi 60% din tulpinile de K. pneumoniae întâlnite în bacteriemii au prezentat rezistenţă combinată la cefalosporine de generaţia a treia, fluorochinolone şi aminoglicozide. Pentru pacienţii infectaţi cu astfel de tulpini, singurele opţiuni sunt reprezentate de câteva antibiotice de ultimă linie, precum carbapenemele. De altfel, consumul de carbapeneme crescuse notabil în perioada 2007–2010 în ţările UE, probabil tocmai ca o consecinţă a creşterii rezistenţei la antibiotice a bacteriilor Gram-negative. Însă şi procentul de K. pneumoniae rezistentă la carbapeneme era în creştere în unele ţări europene.
Combaterea rezistenţei la antibiotice, spuneau reprezentanţii Comisiei Europene, necesită adoptarea mai multor măsuri în paralel: promovarea utilizării prudente a antibioticelor în medicina umană şi veterinară, prevenirea infecţiilor şi dezvoltarea de noi agenţi antimicrobieni. Ei anunţau că în 2012 s-a investit mai mult ca oricând în cercetarea rezistenţei la antibiotice şi că UE conlucrează cu statele membre şi industria farmaceutică pentru utilizarea inteligentă a antibioticelor existente şi dezvoltarea urgentă a altora noi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe