Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Diagnosticarea bolii Parkinson pe baza simţului olfactiv

de Dr. Diana Andronache - sept. 16 2022
Diagnosticarea bolii Parkinson pe baza simţului olfactiv

Universitatea din Manchester au valorificat hipersensibilitatea olfactivă a unei femei pentru a dezvolta un test care să depisteze boala Parkinson.

p4Totul a pornit de la faptul că Joy Milne a observat că soţul său a dezvoltat un miros diferit începând cu vârsta de 33 de ani, cu 12 ani înainte ca acesta să fie diagnosticat cu boală Parkinson. Femeia a făcut asocierea în momentul în care împreună cu soţul ei a participat la un grup de susţinere a pacienţilor cu Parkinson, unde a simţit același miros la toate persoanele diagnosticate – predominant în zona umerilor și a cefei.

Ulterior, o testare realizată în spital i-a permis să identifice toţi pacienţii cu boală Parkinson, plus o persoană aparent sănătoasă, care însă a primit acest diagnostic opt luni mai târziu. Analizând prin spectrometrie probele de sebum ale acestor persoane, cercetătorii au descoperit 500 de molecule care nu erau prezente la cei sănătoși.

Mai multe studii sunt necesare în domeniu, dar oamenii de știinţă privesc cu mult interes potenţialul diagnostic al acestui test simplu: el ar presupune prelevarea unor probe de sebum de pe tegumentul pacienţilor, la nivelul zonei cervicale, cu ajutorul unor tampoane de vată.

Citiți și: Studiul bolilor pulmonare pe un sistem alveolar artificial

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe