Newsflash
OPINII

Dezorientarea adolescenţei

de Dr. Al. TRIFAN - sept. 19 2013
Dezorientarea adolescenţei

Biblioteca din pod

 

   În scopuri profesionale am studiat suicidul juvenil, acel inexplicabil fulger pe cer senin. Un reper bibliografic, literar, nu medical, a fost cartea lui Jean Cocteau: Les enfants terribles (Copiii teribili). Rezultat al unor reviviscenţe mnestice interpretate cu mintea de adult, romanul prezintă derularea comportamentului juvenil ca pe un joc ce poate deveni pervers ori tragic. Spre deosebire de Georges Duhamel, ale cărui constatări în „Les plaisirs des jeux“ provin din observaţia directă, a copilăriei nepotului său, Jean Cocteau scrie din memorie, făcând să renască scenarii din propria sa adolescenţă. A o imagina poate produce enclave ale mentalităţii adulte care modifică realitatea. Scriitorul a găsit o lume care corespunde naturii sale interioare, situată la marginea acelei psihologii considerată de majoritate ca normală. Scriind Les enfants terrible, el abordează un gen de roman care are un loc bine determinat în aspiraţiile sale literare: romanul poetic, operă făcută din dragoste şi intuiţie spirituală perspicace, scris „à fleur des nerves, à fleur de vie, à fleur de mots“. Conducând cititorul la jumătatea drumului dintre vis şi realitate, Cocteau încearcă să surprindă, cu „vârful nervilor“, viaţa a cărei dinamică ascunsă îi rămâne străină. Eroii cărţii sunt nişte inimi foarte tinere care, în dezorientarea adolescenţei, au găsit amestecul tulburător dintre raţiune şi haos. Natura forţelor mentale este găsită înainte de a fi cercetată şi fără a şti dacă este necesară asumarea descoperirii ei. Scriitorul surprinde, într-un climat poetic ambiguu, imaginile nesigure ale adolescenţei şi exprimarea lor ludic-ermetică. Iată un pasaj ilustrativ: „«Intră în joc?» se întreabă Gerard strângând mâna caldă, privind cu aviditate înspre capul răsturnat pe spate. Fără Paul, acest autobuz ar fi fost un autobuz, această zăpadă doar zăpadă, aceste felinare nişte felinare. Ar fi fost prea greu pentru ei să-şi fabrice singur beţia. Paul îl domina şi influenţa sa transformase în cele din urmă totul. În loc să înveţe gramatica ori calculul, istoria, geografia, ştiinţele naturale, învăţase să doarmă treaz un somn care te face de neatins şi redă obiectelor adevăratul lor sens“.
   „Intră în joc“ era expresia-trigger care amorsa declanşarea stării secunde. Mentalitatea juvenilă se singularizează prin poziţia sa intermediară între cognitiv şi afectiv. Toate adolescentele sunt teribile în sensul că ele ascund un viitor despre care nu se ştie nimic, care este învăluit în mister. Dacă sufletul unui adolescent persistă în cel de adult, aşa cum se întâmplă la Jean Cocteau, el dă naştere unui amestec bizar de poezie şi perversitate. Amintirile juvenile ies la iveală ca nişte intruzii, cultivate de o inteligenţă adultă prin care erup.
   Geniul lui Jean Cocteau este unul tragic deoarece chiar şi atunci când este convins de corespondenţa dintre natură şi obiectele sale şi creează o capodoperă, se află închis într-un cerc pervers sau chiar, s-ar putea spune, într-un cerc infernal din care nici poezia nu-l poate scoate. La copiii teribili din roman găsim embrionul dezorientării care împinge adolescenţa de astăzi către droguri şi suicid.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe