Astăzi s-a votat în Camera Deputatilor (for decizional) Legea asistenței medicale mobile, care conferă un cadru coerent pentru acest tip de activitate.
Marți, 22 februarie, deputații au adoptat proiectul de lege pentru completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii - Asistența medicală mobilă.
Inițiativa vine din experiența cadrelor medicale ale Caravanei cu medici, care timp de opt ani au organizat 116 caravane, consultâd peste 11 mii de pacienți din satele României, se arată într-un comunicat.
Cu unanimitate de voturi acordate în plenul Camerei Deputaților inițiativei legislative „Asistența medicală mobilă”, sistemul medical se orientează către pacient.
Este un exemplu de bună practică pe care l-am dorit tradus într-un proiect de lege care să ofere ocazia inclusiv spitalelor județene să organizeze astfel de inițiative pentru o mai bună deservire a populației rurale”, se mai arată în comunicat.
O caravană medicală implică un efort logistic, financiar și administrativ complex și este una dintre metodele prin se ajunge în comunitățile defavorizate, la oamenii care nu au acces la servicii de asistență medicală, care sunt izolați geografic sau nu au asigurări de sănătate și medic de familie în comunitate.
Noul concept de asistență medicală oferă servicii pentru prevenție și profilaxie, screening al celor mai prevalente afecțiuni medicale, dar și un control medical periodic general sau de specialitate populației aflate în zonele cu acces deficitar la serviciile de sănătate.
Pe lângă înlesnirea accesului la servicii medicale generale și de specialitate proiectul vine și cu alte beneficii importante:
Serviciile medicale mobile ce se pot organiza sub forma unor caravane medicale, unități medicale mobile, în cadrul centrelor comunitare integrate ori în școli sunt complementare medicinei de familie și sunt corelate cu asistența medicală comunitară pentru a deservi cât mai bine populația deprivată de servicii de sănătate.
Proiectul de lege care va introduce în legea sănătății un nou Titlu dedicat asistenței medicale mobile conferă un cadru coerent pentru acest tip de activitate, stimulează spitalele județene să își organizeze activitatea medicală pe teren și vine în întâmpinarea nevoilor de sănătate ale românilor care așteaptă de peste 30 de ani o infrastructură medicală accesibilă, se mai arată în comunicat.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe