Newsflash
Știri

Legea asistenței medicale mobile a fost promulgată

de L. Budin - mar. 24 2022
Legea asistenței medicale mobile a fost promulgată

Legea nr. 65/2022 pentru completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, care oferă un cadru coerent pentru asistența medicală mobilă, a fost promulgată.

Legea promulgată de președintele României e un pas înainte pentru sănătatea publică din mediul rural, în special în zonele defavorizate, se arată într-un comunicat emis de cabinetul deputatului Tudor Pop, membru în Comisia pentru Sănătate și Familie.

caravana-medici1
Sursă foto: Facebook Caravana cu Medici

 

Pornită din voluntariat și dorința unor medici specialiști tineri de a oferi asitență medicală celor care dintr-o mie de motive nu își permit să iasă din satul lor și să meargă la spitalul de la oraș, această lege le recunoaște munca de peste 8 ani și 120 de caravane medicale și dă ocazia autorităților centrale și locale să urmeze acest exemplu de bună practică și să facă bine în propriile comunități”, se arată în document.

Conform legii, în orice spațiu autorizat sanitar se va putea organiza temporar un ambulatoriu mobil de specialitate, în care pacienții asigurați și neasigurați vor putea beneficia de servicii de prevenire și screening al afecțiuni medicale prevalente, dar și de investigații paraclinice.

Pacienții vor beneficia de un control medical general pe an, controale de specialitate, analize medicale, medicamente din programele naționale de sănătate pentru bolnavii cronici, programe de educație pentru sănătate. Gravidele, lăuzele minore și copiii vor beneficia cu prioritate de aceste servicii medicale, iar gravidele vulnerabile social vor beneficia de decontarea transportului intrajudețean sau interjudețean, pentru deplasarea la spital, în vederea urmăririi sarcinii.

Medicii specialiști furnizează serviciile medicale atât ca independenți, dar și ca angajați ai unităților medicale. Activitatea prestată în deplasare le este recunoscută ca normă de lucru și este remunerată în consecință. Specialiștii au în coordonare medici rezidenți, și alături de ei își desfășoară activitatea asistenți medicali, farmaciști, stomatologi, moașe, asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari, paramedici, asistenți sociali, consilieri din programele medicale, dar și furnizori de servicii conexe actului medical.

Activitatea studenților la medicină și farmacie care participă în caravanele medicale poate fi asimilată practicii medicale obligatorii desfășurate pe perioada vacanțelor, se mai prevede în lege.

Baza sistemului medical este întărită prin colaborarea pe care o instituie legea între medicina de specialitate și cea de familie, asistența medicală comunitară, lucrători sociali și asistenți medico-sociali ai organizațiilor neguvernamentale care desfășoară activități în domeniul sănătății, furnizori de servicii medicale conexe actului medical.

Autorităților locale li se oferă ocazia să sprijine, prin facilități și stimulente financiare, furnizorii de servicii medicale din zonele cu acces deficitar la servicii de sănătate. În comunitățile lipsite de medic de familie sau cu un număr insuficient de medici de familie, autoritățile vor asigura prezența cel puțin a unui asistent medical comunitar.

Finanțarea va fi asigurată anual de către Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, prin alocarea de fonduri din bugetul repartizat, care să facă posibilă organizarea periodică a unor ambulatorii de specialitate mobile menite să deservească cât mai bine comunitatea, dar să asigure și decontarea transportului gravidelor în vederea urmării sarcinii.

Legea asistenței medicale mobile instituie o schimbare de paradigmă în furnizarea serviciilor medicale prin orientarea clară către pacient și nevoile lui, în mediul lui. Dacă până acum pacientul venea către sistemul medical, de azi sistemul vine la pacient acasă, mai ales în cele 300 de localități din România în care nu există nici măcar un medic de familie”, se subliniază în comunicat.

Deputații au adoptat legea asistenței medicale mobile

Lista documentelor a căror valabilitate nu va mai fi prelungită de la 1 aprilie

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe