Newsflash
Cultură

„Re-start România!“

de Dr. E. G.-P. - mar. 15 2012
„Re-start România!“

   Este dictonul unei televiziuni re-aşezate. Se numea TVRM, era un post consistent dar morocănos, fără prea serioase incursiuni în România de Mâine, cum îşi declarase, la botez, ambiţiile. S-a transformat în TV h2.0 (se citeşte TV haş doi punct zero) şi se pretinde a fi un post tânăr şi zbânţuit. Are o siglă interesantă şi planuri demne de toată invidia. Program variat, axat pe actualităţi politice, culturale, tehnico-ştiinţifice, spirituale. Scenografia occidentală (culoare dominantă: albastrul) e încă în schiţă. Feţele sunt, în majoritate, tinere, plăcute, unele se vor hotărâte peste măsură iar începătorii – vechi şi noi – au câteva probleme de timbru şi de frazare. O voce din off, care uită că mai puternice sunt faptele decât vorbele, nu conteneşte să spună, de multe ori pe zi, că avem de-a face cu o televiziune „de profesionişti“.

   Pe unii dintre profesioniştii fără ghilimele îi descoperim cu plăcere în rând cu cei mai tineri sau foarte tineri. Înzestrat om de televiziune, ton învăluitor şi cald, Corneliu Toader străbate cu măiestrie anii şi secolele evocând, pentru fiecare dată din calendar, evenimente ale zilelor trecute sau – semn al marii sale deschideri – comentează, cu ajutorul invitaţilor, evenimente prezente, într-o emisiune de actualitate intitulată „Radar“. Sorin Bejan va prezenta, pe lângă tradiţionalele sale emisiuni religioase, o revistă a presei de profil. Cu tâmple prematur încărunţite, Cătălin Grosu, fondator al Forumului IT şi al taberelor de vară pentru tinerii pasionaţi ai domeniului, a ales pentru emisiunea intitulată „Forum IT“ un moderator mai tânăr, retrăgându-se senioral pe un scaun înalt, de pe care coboară, totuşi, din când în când ca să dea o mână de ajutor moderatorului, cu o demonstraţie practică, cu o vorbă de duh sau doar cu un zâmbet încurajator. Singur Viorel Popescu, om cu o impresionantă experienţă mediatică, apare obosit şi neaşteptat de superficial într-un dialog cu neobositul şi profund amuzantul Ion Lucian, în drum spre a 90-a sa aniversare.

   Tinerii sunt peste tot. La buletinul meteo, din cine ştie ce motiv, tânăra vorbitoare schimbă vreo trei voci (prezentare fragmentată, înregistrări de sunet în condiţii diferite) şi nu apare deloc pe video. Fata de la „Ştiri“ pare uşor incomodată de propria-i dantură, sau poate vrea doar s-o expună insistent, se mai şi bâlbâie un pic, dar are elan şi e semn bun. Coafurile tinerelor corespondente sunt uneori anacronice, adică băbeşti.

   O fată cu chip curat şi voce limpede aduce în faţa telespectatorilor o pereche de „profesori pentru viaţa în doi“, pe inginerul Aurel Ardelean şi arhitecta Dana Ardelean, devenită între timp creatoare de modă (o modă aparte, cu motive tradiţionale, populare) pentru copii. Colecţiile Danei Ardelean sunt intitulate „Panseluţe“, „Grâu“, „Roşu, alb şi negru“, „Colecţie de toamnă“, iar manechinele cu care şi-a prezentat colecţiile şi la Paris sunt copii.

   Intens diversificată, actualizată, s-ar zice că avem în faţă o televiziune cu de toate, o televiziune ideală, o televiziune aproape perfectă. Perfectă? Îi lipseşte totuşi ceva important: personalitatea. Aidoma unui nou-născut (cum şi este), TV h2.0 are certificat de naştere, are nume, dar nu i se poate elibera încă un buletin de identitate. Trebuie să mai crească.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe