Newsflash
Cultură

Răsfoind biblioteca memoriei

de M. D. - apr. 30 2014
Răsfoind biblioteca memoriei
Primul număr din acest an al publicaţiei Memoria – revista gândirii arestate – se deschide cu articolul semnat de Alexandru Zub dedicat memoriei lui Cicerone Ioniţoiu, memorialist şi istoric al opresiunii comuniste. Născut la 8 mai 1924 în Craiova, a studiat Literele în Bucureşti şi s-a înscris în Partidul Naţional Ţărănesc, luând parte la acţiunile patriotice contra Dictatului de la Viena, apoi împotriva ocupaţiei sovietice şi procesului de comunizare a ţării. A fost urmărit şi terorizat de poliţia secretă încă din timpul războiului, apoi supus la peste un deceniu de recluziune silnică, fiind unul din marii militanţi pe linie democratică din perioada postbelică. A reuşit să plece din ţară doar după intervenţia preşedintelui Franţei Valery Giscard d’Estaing şi o campanie de sprijin la radio Europa Liberă. În anii de exil, a dus acţiuni de protest deschis împotriva regimului comunist, memorii, articole în presă, a editat revistele „Lupta română“ şi „Deşteaptă-te, române!“. A publicat o serie de volume ce dezvăluiau ororile din ţară: „Morminte fără cruce“, „Persecuţia Bisericii din România“, „Rezistenţa armată a românilor împotriva comunismului între anii 1944 şi 1960“ etc. După 1990, a tipărit alte cărţi despre cei care au combătut sistemul totalitar: „Viaţa politică şi procesul lui Iuliu Maniu“, Nicole Valery – o lumină în bezna exilului românesc“, „Figuri de legendă“.
Urmează ultimul articol scris de Cicerone Ioniţoiu, trimis revistei cu puţine zile înaintea plecării dintre noi (26 ianuarie 2014, Paris), intitulat „Corp delict“, în care este trecută în revistă pleiada de intelectuali ridicată în România întregită după terminarea Primului Război Mondal, „în majoritate doctori renumiţi, care au făcut fală ştiinţei medicale“. Este vorba despre: Constantin Dănulescu (n. 1897), specializat cu o bursă la Paris ca medic radiolog, ministru subsecretar de stat la Departamentul muncii din Ministerul Sănătăţii (1941–1943); Ion Claudian (n. 1900); Şerban Milcoveanu (n. 1911), preşedintele Asociaţiei Medicilor din România între 15 sept. 1940 şi 21 ian. 1941; Traian Mihăilescu (n. 1901), care a înfiinţat Clinica de chirurgie la Spitalul Cantacuzino; Constantin Deculescu (n. 1889), care, după o specializare la Paris, a practicat medicina la Olteniţa şi a fost, în cadrul PNŢ, prefect de Ilfov, senator şi secretar general la Ministerul Muncii, Sănătăţii şi Ocrotirii Sociale (1932–1933); arestat între 1952 şi 1954. Printre victimele regimului se numără şi profesorii Vintilă Cicâlteu şi Grigore T. Popa.
Mai semnalăm: demersul Adrianei Decu, în „Literatura testimonială de detenţie: cazul Lena Constante“, de analiză a volumelor autobiografice „Evadare tăcută“ şi „Evadare imposibilă“; documentele din arhiva Securităţii privitoare la Richard Wurmbrand, aduse în atenţie de fiul său, Michael, precum şi o restituţie istorico-memorială de prestigiu (în articolul semnat de Alexandru Zub): Gheorghe Boldur-Lăţescu – autor de memorii şi eseistică angajată. Cea mai recentă carte a sa, apărută la New York, se intitulează „The Re-Education Experiment in Romania. A Survivor’s Views of the Past, Present, and Future“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe