Newsflash
Cultură

Mihai Constantinescu, recompensat pentru activitatea sa

de Demostene ŞOFRON - nov. 26 2021
Mihai Constantinescu, recompensat pentru activitatea sa

Academia Naţională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa celui care a fost directorul Festivalului Internaţional „George Enescu”, timp de 30 de ani .

Profesorul Mihai Constantinescu s-a născut la Brașov, în anul 1956. A absolvit secţia de pian a Conservatorului de Muzică din București. I-a fost dat să aibă o carieră naţională și internaţională legată de Festivalul Internaţional „George Enescu”, prima ediţie condusă fiind cea din 1991, ediţie cu 400 de participanţi, dintre care 17 internaţionali.

Sub aripa sa, Festivalul a crescut de la o ediţie la alta, ajungând, în 2021, la cea de a 25-a ediţie, cu 3.500 de artiști. Din postura de director executiv al Festivalului, profesorul Constantinescu a reușit să ne ridice pe noi, românii, și pe George Enescu pe un piedestal unde nimeni nu credea că se poate. După 30 de ani dedicaţi artei și culturii române, el este acum
pensionat!

Marius vlad budoiu, mihai constantinescu

Recent, Academia Naţională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca i-a acordat profesorului titlul de Doctor Honoris Causa, așezându-l la același nivel cu foștii directori ai Festivalului Enescu, toţi DHC ai Academiei. Prin conferirea acestui titlu, Mihai Constantinescu stă alături de alte vârfuri ale artei interpretative, cum sunt Mariana Nicolesco, José Carreras, David Ohanesian și alţii.

O misiune deloc ușoară

Referitor la contribuţia sa la recunoașterea internaţională a operei lui George Enescu, modest, Mihai Constantinescu mi-a spus: „Este loc de mai bine, nu trebuie să ne mulţumim cu ce am realizat până în prezent. Nu trebuie să ne mulţumim că am reușit să impunem Simfonia a III-a, Oedip sau Simfonia a V-a. Știam că nu va fi ușor să facem în așa fel încât muzica lui Enescu – o muzică dificilă, lungă, grea – să fie acceptată și învăţată de marii interpreţi ai lumii, să intre în repertoriul marilor orchestre. Mai sunt multe de făcut în această direcţie”.

Întrebându-l care a fost cheia succesului în activitatea sa, profesorul mi-a spus că reușita stă în dragoste și în puterea dăruirii: „Fără dragoste și fără dăruire nu se poate construi nimic viabil. (...) Mi-am propus, la absolvirea studiilor universitare, să ofer artiștilor de valoare șansa să-și etaleze talentul pe scenele de concert din ţară și de peste hotare. Acesta a fost idealul meu. Îl împlinesc de ani buni deja, prin dragoste și dăruire!”.

S-a văzut și se vede. Nu ne rămâne decât să-i mulţumim pentru dragostea și dăruirea oferite cu atâta generozitate.

Citiți și: Filmul ca mijloc de dialog intercultural

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe