Newsflash
Cultură

Împotriva alcoolului, tuberculozei și pentru știință

de Dr. Cornelia Maria GLODEANU - ian. 13 2017
Împotriva alcoolului, tuberculozei și pentru știință
     În capitala Moldovei, evenimentele social-culturale sunt numeroase, dar nu prisosesc. La mijlocul lunii noiembrie, la Muzeul Național al Literaturii Române din Iași, a avut loc lansarea cărții Conflictul dintre Știință și Religie. Asupra liberei cugetări, de Constantin Thiron. Încă din titlu putem anticipa polemicile pe care atât aceasta, cât și autorul le vor stârni în întreaga presă românească. Este vorba despre Marius Rotar, cercetător științific la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, autorul primei teze de doctorat din istoriografia românească dedicată tematicii muririi și morții (2005).
     Invitații speciali ai lansării au fost prof. dr. Dana Baran, titular al catedrei de Istoria medicinii din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, dr. Richard Constantinescu, autor, iatroistoriograf, antreprenor, și Constanța Adriana Moise (născută Thiron). Din perspectiva istoriei medicinii, aceștia ne-au adus la cunoștință informații cu totul noi, legate de perioada în care medicul Constantin Thiron își desfășura activitatea.
     Acest personaj complex și controversat, ce avea aspirații filosofice, o orientare ideologică-militantă, era și o persoană de cultură, un umanist. Pe lângă activitățile didactice pe care le desfășura la Facultatea de Medicină din Iași, la catedra de Patologie și terapeutică generală, s-a implicat activ într-un curent de medicină socială și sănătate publică. Membru al Ligii române contra alcoolismului, autor al „Cărții contra beției” (1900), premiat internațional pentru activitatea sa antialcoolică, a fost nu numai un veritabil combatant al alcoolismului, ci și al tabagismului și tuberculozei.
    Dr. Richard Constantinescu ne-a reamintit de un top al consumatorilor de alcool, realizat de Organizația mondială a sănătății, care clasează România pe locul cinci, după Belarus, Republica Moldova, Lituania și Rusia. Din păcate, observăm că toate eforturile predecesorilor noștri, inclusiv cele ale lui Constantin Thiron, de a lupta împotriva acestui viciu, nu au fost suficiente. Acest „ateu convins, ce locuia, paradoxal, pe strada Mitropoliei Nr. 14 a realizat inclusiv un colaj, alcătuit din desene, fotografii și comentarii, pe care l-a denumit „Tabloul beției. Iconografia alcoolismului”, un atlas desfășurat: de la istoria viței-de-vie, la aspectele medico-sociale ale consumului de alcool. A inclus aici imagini cu diverși pacienți, consumatori cronici de alcool, adăugând comentarii despre patologiile asociate.
     Cu toate că dorea să realizeze un substitut al religiei cu rațiunea, știința, acest pionier al fizicii medicale avea o latura altruistă, a arătat prof. dr. Dana Baran. Pe vremea când bibliotecile nu le puteau asigura studenților mediciniști cărțile, Constantin Thiron le punea la dispoziție biblioteca sa privată. Avea casa deschisă pentru toți studenții, încurajând studiul, cercetarea.
     Cercetătorul științific Marius Rotar a adunat variate texte ale lui Constantin Thiron, luări de poziție ale acestuia, dar și comentarii împotriva lui, pentru a oferi cititorului posibilitatea de a-l vizualiza din multiple perspective pe acest personaj eponim controversat, închegându-le, ulterior, în această antologie. „O discuție despre Constantin Thiron este o discuție despre autenticitate”, menționează autorul. Tot el ne-a dezvăluit că medicul a vrut să fie înmormântat fără preot, iar la 56 de ani a dezvoltat o atitudine antireligioasă, avându-l drept adversar de necontestat pe A. C. Cuza.
     Lansarea de carte s-a încheiat într-o manieră plăcută, oferind posibilitatea de a vizita expoziția organizată în spațiul muzeului, prin comentarii pro și contra legate de tema și subiectele prezentate. Pentru că a recunoaște meritele și efortul depus în scrierea și promovarea acestei cărți nu înseamnă a împărtăși întru totul concepția și ideile autorului despre viață, sunt fericită că am avut ocazia de a-mi îmbogăți cunoștințele despre viața medicilor de altădată.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe