Newsflash
Cultură

Implicațiile sarcinii cu risc crescut

de Prof. dr. Dimitrie NANU - iun. 6 2016
Implicațiile sarcinii cu risc crescut
     Incidența sarcinii multiple a crescut exponențial datorită tratamentelor hormonale din cadrul reproducerii asistate, dar și creșterii vârstei femeilor gravide. Aceasta rămâne, în pofida tuturor progreselor în screening și diagnostic, o problemă pentru obstretică și neonatologie, prin rata mare de prematuritate fiind considerată în continuare o sarcină cu risc crescut. Dr. Costin Berceanu a abordat această temă în lucrarea Sarcina multiplă, realizată în colaborare cu 24 de specialiști în obstetrică-ginecologie, imagistică, radiologie, genetică etc. Autorul este șef de lucrări la Facultatea de Medicină din cadrul UMF din Craiova, această monografie fiind una dintre puținele din țara noastră care tratează un astfel de subiect în mod exhaustiv, dar la nivelul cunoștințelor actuale.
     Acest adevărat tratat oferă cititorului posibilitatea identificării datelor clasice de diagnostic și conduită, cu o bibliografie adusă la zi, dovedindu-se util tuturor specialiștilor în obstretică sau neonatologie. Structurată în 23 de capitole, lucrarea este însoțită de o iconografie de excepție, alcătuită din fotografii, ecografii sau imagini IRM originale.
     În primele capitole sunt precizate, alături de datele de embriologie, informații privind incidența, prevalența și epidemiologia gestației multiple. Capitolele de genetică punctează screeningul și testarea genetică prenatală și screeningul pentru aneuploidii în sarcina multiplă. Paginile dedicate imagisticii descriu foarte extins rolul ecografiei, dopplerului, ecografiei tridimensionale sau IRM-ului, fiind de apreciat calitatea excelentă a conținutului. Capitolul de neonatologie a fost realizat prin contribuția unor neonatologi cu mare experiență, fiind aduse la cunoștință informații privind conduita neonatală în această situație. Cartea conține și capitole dedicate complicațiilor și prognosticului monoaminocității, patologiei anexelor fetale în sarcina multiplă ori managementului complicațiilor specifice în sarcina gemelară monocorionică.
     Conținutul de actualitate al lucrării a beneficiat de o tehnoredactare ce o face ușor de parcurs, fiind un tratat de nivel european ce ar putea concura pentru premiile Academiei de Științe Medicale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe