Newsflash
Cultură

Festival de orgă special

de Anca FLOREA - mai 7 2014
Festival de orgă special
Primul Festival internaţional de orgă derulat în Capitală a fost inaugurat în urmă cu 10 ani de inginerul Tudor Moisin, susţinut de sora sa, Maria-Cristina Moisin – reputat medic stomatolog. El însuşi absolvent al clasei de orgă la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (UNMB), Moisin a reuşit ulterior să marcheze şi o jumătate de veac de la înfiinţarea acelei clase de Helmut Plattner, maestru cu care lucrase cu ani în urmă.
Plattner a fost invitat apoi, după o prea îndelungată absenţă, la fostul Conservator, pentru a povesti despre dificultăţile şi satisfacţiile pe care le-a trăit, la rândul său, ca fondator al clasei de orgă. S-a reîntâlnit, la ceas aniversar, cu o parte dintre foştii săi studenţi, sosiţi din toate colţurile ţării pentru a participa, emoţionaţi, la o reuniune cu totul specială. A fost un bun prilej pentru ca Helmut Plattner să fie, din nou, aplaudat în recital, trăind bucuria de a cânta pe noua orgă instalată la sala de concerte a UNMB. Maestrul a oferit un program inedit, alcătuit din lucrări proprii, alternând coralele cu improvizaţia pe tema „clasa de orgă“ (dedicată festivalului din 2004) sau cu variaţiuni pe un celebru coral.
Din nefericire, în ultimele zile ale anului 2012, inima sa a încetat să mai bată, departe de ţară, în Germania, acolo unde se stabilise cândva. Tocmai de aceea, actuala ediţie a Festivalului a stat sub semnul comemorării maestrului, dar şi a unui organist care ar fi urmat să evolueze în recital, dar căruia un teribil accident i-a frânt brutal cursul vieţii. Astfel, seara inaugurală, derulată la UNMB, a fost „In memoriam Helmut Plattner şi Victor Dan“. Lucrări din creaţia românească de ieri şi de azi, semnate de Alfred Mendelsohn, Veronica Anghelescu, Irina Odăgescu şi mulţi alţii, incluzând firesc şi o piesă scrisă de Plattner, au fost abordate cu profesionalism de Felician Roşca (Timişoara), Ana Szilagy (sosită de la Viena, prezentând şi o partitură proprie) şi Hans Eckart Schlandt (Braşov), cântând pe orga inaugurată în urmă cu şapte ani.
Au urmat seri speciale la Ateneu. Nicolae Moldoveanu, stabilit de ani buni în Elveţia, cunoscut la noi în ipostaza dirijorală, a constituit o surpriză deosebit de plăcută pentru cei care l-au descoperit ca un foarte bun organist, într-un repertoriu divers, alăturând lucrări de Sweelinck, Clerambault, Bach, Franck şi Alain, cărora li s-au adăugat, ca bis, două Preludii. Interpretarea lui Moldoveanu s-a remarcat prin dezinvoltură şi siguranţă, o paletă coloristică nuanţată şi diferenţieri stilistice demne de remarcat. În ultima zi de festival, am ascultat-o pe Molnar Tunde (de la Târgu Mureş) în acelaşi Coral nr. 3 în la minor de Franck, spectatorii având astfel posibilitatea unei eventuale comparaţii între maniere de tratare a partiturii destul de diferite. Solista a adus, ca şi în opusul de Reger, un plus de sobrietate, de rigoare şi masivitate, în tonuri de catedrală. În The Birds de Terenyi am descoperit o lume plină de farmec, trilul păsărilor imaginate de autor înălţându-se cu supleţe în structuri ritmice pregnante şi secvenţe repetitive bine echilibrate, reliefate într-o construcţie extrem de reuşită, mult apreciată de public şi în bis.
După pauză, Marcela Costea (Timişoara) a dovedit, de asemenea, că este o organistă cu experienţă, preferând însă delicateţea şi transparenţa cântului, sensibilă şi expresivă în pagini de Bach, Walther, Renaud sau Widor.
Au fost zile în care „regina instrumentelor“ s-a aflat în prim-plan, într-un festi­val care a împlinit 10 ani de existenţă, graţie strădaniilor organizatorilor: UNMB, Societatea Filarmonică din Câmpina (în care acelaşi Tudor Moision a investit pasiune şi o muncă imensă pentru a-i păstra tradiţia în microstagiuni atractive). Şi de undeva, de sus, Helmut Plattner a ascultat, poate, orga căreia i s-a dedicat o viaţă, în tălmăciri realizate de artişti care i-au fost studenţi de real talent.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe