Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Familia de-a lungul vieţii

Viața Medicală
Dr. Maria DRAGOTĂ vineri, 3 aprilie 2015
În cea mai recentă carte a sa, de fapt, o plachetă în ediţie bilingvă română-engleză, apărută în condiţii grafice foarte bune, la editura Eurostampa din Timişoara, prof. dr. Amfilon Jompan descrie Ciclul vieţii de familie oglindit în artă, citate literare şi medicină. Autorul împarte ciclul vieţii de familie în opt etape: tineri îndrăgostiţi – premisa căsătoriei; căsătoria – întemeierea unei noi familii; naşterea primului copil – extensia familiei; familia cu şcolar mic; familia cu adolescenţi; contracţia familială – părinţi de vârstă mijlocie, familia cu persoane vârstnice; familia cu persoană rămasă singură – etapa finală a îmbătrânirii familiei.
Fiecare din aceste etape este ilustrată printr-un tablou ori sculptură aparţinând unui artist plastic român sau străin binecunoscut (de exemplu „Îndrăgostiţi“ – Marc Chagall, „Sărutul“ – Constantin Brâncuşi, „Nou-născutul“ – George de La Tour, „Fată citind“ – Jean-Honoré Fragonard, „Popas“ – Corneliu Baba, „Tatăl şi mama artistului“ – Édouard Manet etc.). Fiecare pagină a volumului începe cu un motto, de fapt un citat din literatura română şi universală („Tinereţea n-are nevoie să fie frumoasă ca să fie divină“ – Tudor Arghezi; „O căsătorie reuşită este aceea în care fiecare şi-a întâlnit gardianul singurătăţii sale“ – Rainer Maria Rilke; „Viaţa este un dar pe care îl merităm doar atunci când îl dăruim“ – Rabindranath Tagore; „Copilăria este inima tuturor vârstelor“ – Lucian Blaga; „Taina fundamentală a tinereţii nu stă în puterea de a înfăptui orice, ci în puterea credinţei că poţi înfăptui orice“; „Copiii trebuie crescuţi pentru ei, nu pentru părinţi“ – Nicolae Iorga; „A îmbătrâni e singurul mijloc de a trăi mai mult“ – Voltaire; „Nimeni nu e fericit în faţa morţii“ – Ovidiu; „Viaţa celor morţi se află în amintirea celor vii“ – Cicero etc.). Aşadar, ni se propune o derulare rapidă a ciclului vieţii, de la naştere la moarte, văzută prin ochii medicului de azi, precum şi ai scriitorilor şi artiştilor plastici de-a lungul secolelor. O lectură plăcută, ce îmbie la meditaţie cu privire la rosturile vieţii şi familiei.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC