Newsflash
Cultură

Expoziţia ASTRA 160 va putea fi vizitată la Muzeul Naţional Cotroceni

de Florentina Ionescu - sept. 5 2022
Expoziţia ASTRA 160 va putea fi vizitată la Muzeul Naţional Cotroceni

În luna septembrie, Biblioteca ASTRA Sibiu, în parteneriat cu Muzeul Naţional Cotroceni, invită publicul larg să viziteze Expoziţia ASTRA 160.

Proiectul expoziţional este deschis în perioada 9-25 septembrie 2022, în spaţiul distins al Salonului Cerchez, situat în Palatul Cotroceni (Bd. Geniului, nr. 1-3, Bucureşti), se arată într-un comunicat de presă publicat de AGERPRES.

Vernisajul expoziţiei va avea loc miercuri, 14 septembrie, la ora 18:00, prilej în care publicul va beneficia de prezenţa reprezentanţilor instituţiilor organizatoare şi a invitaţilor. 

expo astra 160

„Despre patrimoniul cultural al României se vorbeşte neîncetat cu mare aplomb. Vă invităm prin urmare să vizitaţi expoziţia ASTRA 160 care cuprinde fotografii, manuscrise, carte românească veche, carte străină veche şi ex-librisuri aflate în Colecţiile Speciale ale Bibliotecii ASTRA Sibiu. Este un apel de a păşi într-o bibliotecă sau de a lua contact cu istoria celei mai întâlnite forme instituţionalizate de cultură.”, a declarat dr. Răzvan C. Pop, manager al bibliotecii publice sibiene.

160 de ani de la înfiinţarea Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român

Expoziţia este prilejuită de împlinirea a 160 de ani de la înfiinţarea Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român - ASTRA şi a Bibliotecii acesteia. Proiectul expoziţional actual a fost iniţiat şi elaborat de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene ASTRA Sibiu, instituţie ale cărei acţiuni sunt susţinute financiar de Consiliul Judeţean Sibiu, şi vine în completarea seriei de evenimente derulate pe parcursul anului trecut.

ASTRA 160 aduce în atenţia publicului, în texte şi imagini, contribuţia marilor personalităţi astriste care au militat pentru dezvoltarea culturală a spaţiului transilvănean şi emanciparea socială a românilor ardeleni.

În expoziţie sunt incluse elemente originale cu valoare de patrimoniu care ilustrează momente semnificative din istoria Asociaţiunii ASTRA şi a Bibliotecii acesteia: documente legate de contextul istoric, manuscrise semnate de personalităţi importante ale culturii române, cărţi de valoare inestimabilă, obiecte care au aparţinut marilor astrişti.

Trei tomuri ale Enciclopediei Române

La loc de cinste, în cadrul expoziţiei, se află cele trei tomuri ale Enciclopediei Române, operă editorială capitală a Asociaţiunii şi prima enciclopedie românească.

Lucrarea a fost realizată şi editată în perioada 1898 - 1904, sub coordonarea publicistului Corneliu Diaconovici, prim-secretar al ASTREI şi director al revistei „Transilvania”, cu susţinerea benevolă a membrilor Academiei Române şi cu implicarea a numeroşi colaboratori, reprezentanţi ai elitei culturale, dar şi din sfera economică, medicală, militară, religioasă, diplomatică.

Documente cu valoare de patrimoniu

Vizitatorii expoziţiei vor avea prilejul de a admira o serie de documente cu valoare de patrimoniu aflate în colecţiile Bibliotecii Judeţene ASTRA Sibiu: carte românească veche, carte străină veche, manuscrise, piese de iconografie, cartografie şi ex-libris-uri.

Statutele Asociaţiunii (1861), Albumul cu vederi din Expoziţia etnografică organizată la inaugurarea Muzeului Asociaţiunii (1905), un Calendar realizat la Sibiu în 1793, Decretul privind desfiinţarea iobăgiei, tipărit la Viena în 1785, manuscrisul poeziei „Şi dacă” de Mihai Eminescu sau lada de zestre a lui George Bariţiu sunt doar câteva exemple care ilustrează faptul că patrimoniul bibliotecii este strâns legat de activitatea Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român.

Albumul ASTRA 160

Expoziţia a fost curatoriată de către dr. Bogdan Andriescu, cercetător în cadrul Bibliotecii Judeţene ASTRA Sibiu şi va oferi posibilitatea vizitatorilor să achiziţioneze Albumul ASTRA 160 care reflectă istoria uneia dintre cele mai vechi biblioteci din România.

În perioada următoare, proiectul expoziţional va fi itinerat şi în alte instituţii culturale şi educaţionale din marile oraşe ale ţării pentru a face cunoscută publicului istoria şi patrimoniul Bibliotecii Centrale a Asociaţiunii.

Expoziţia ASTRA 160, organizată la Muzeul Naţional Cotroceni, este deschisă publicului, cu respectarea regulilor de acces, în perioada 9-25 septembrie a.c., de marţi până duminică, în intervalul orar 9:00 - 17:00.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe