Newsflash
Cultură

Comunicarea în stomatologie

de Dr. M. M. - aug. 25 2017
Comunicarea în stomatologie
     Ne-am bucurat primind la redacție revista Dentalife nr. 2/2017, publicație ce ne era mai demult cunoscută ca „Viața stomatologică”, porte-parleur-ul Asociației Medicilor Stomatologi cu Practică Privată din România (AMSSPR). Această încântare intelectuală are mai multe motive: semnalăm periodicul (patru numere pe an); reconectăm prin preocupările profesionale, la viața medicală, un important număr de specialiști despre care „în piață” se acredita ideea că sunt robii activității lucrative și mult mai puțin preocupați de latura științifico-teoretică a domeniului; aflăm despre apropiate manifestări științifice (precum conferința „Mai întâi Biologia” din 24–25 noiembrie a.c. de la București – „Romexpo”), informație care anulează din start incriminarea nejustificată pusă în cârca „privaților”. Descoperim, totodată, un sumar al numărului la zi interesant și grupat pe rubrici: Educație profesională, Actualități, Pagini juridice.
     Salutăm, pe această cale, una dintre excelentele noastre colaboratoare de odinioară, dr. Loredana Dumitrașcu, stomatolog, doctor în sociologie, specialist în comunicare medicală, care, alături de tinerii Mihnea Cafadaru, Vasile Cirimpei, Ligia Munteanu și Sergiu Nicola, este lector la conferința mai sus-amintită. În cele două zile alocate evenimentului, vor fi înfățișate temele: „Dinamica mandibulară și relațiile ocluzale – aplicații clinico-tehnice” (L. Munteanu); „Importanța magnificației în chirurgia orală, cazuri simple și complexe” (M. Cafadaru); „Comunicarea digitală în stomatologie” (L. Dumitrașcu) și „Aspecte biologice ale tratamentului endodontic” (S. Nicola).
     Din cuprinsul recentului număr, cităm titlurile: „Ranfosarea directă și complexă a dentinei tratate endodontic cu supercompozit pentru conservarea molarului”, de dr. Clarence Tam (Auckland, Noua Zeelandă); „Ergonomia și utilitatea microscopului dentar în practica zilnică”, autor dr. Răzvan Brânzan și „Dialog despre competență în practica stomatologică”, av. Luciana Mihai (rubrica Pagini juridice).
     Nu putem încheia fără menționarea câtorva idei din editorialul semnat de dr. Panțel Marton György, președintele AMSPPR, despre comunicare în cabinetul stomatologic. Comunicarea bună cu pacienții – individualizată, bazată pe încredere și pe respingerea ca universal valabilă a avalanșei de informații (adesea eronate) de pe internet – contribuie la reușita tratamentului; comunicarea este însă necesară și între colegi, unde informația circulă nu rareori trunchiată, „numărul medicilor care și-au dat seama că nu pot să rezolve singuri întreaga gamă de manopere stomatologice a crescut semnificativ”; dar și „stabilirea unui protocol clar de colaborare cu tehnicianul dentar”, arată președintele Asociației stomatologilor privați.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe