Newsflash
Cultură

Cele mai trăsnite poveşti sunt cele mai amuzante

de Ilinca BELCIU - iul. 17 2015
Cele mai trăsnite poveşti sunt cele mai amuzante
    Un cocktail de poveşti care au ca punct de legătură doar răzbunarea şi limitele umane în situaţii de-a dreptul înnebunitoare e un experiment riscant. A trece de la o poveste la alta nu e cel mai simplu viraj pentru un spectator, iar misiunea regizorului se îngreunează brusc. Se poate pierde uşor din atmosferă, stare, te poţi ataşa de personaje şi, dacă nu există dozajul perfect, riscă să eşueze din dorinţa de a omorî povestea. Au existat diverse variante de scurtmetraje prezentate sub forma unui omnibus, însă rareori în regia aceluiaşi autor. Experienţa spune că filmele ar fi funcţionat mai bine separat şi că formula de omnibus era mai degrabă un moft.
    Poveşti trăsnite al lui Damian Szifron, argentinianul nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film străin, este o experienţă năucitoare şi fascinantă precum un carusel de unde îţi iei doza perfectă de adrenalină, distracţie, dramă, nebunie. Şase poveşti despre fragila graniţă dintre civilizaţie şi brutalitate, despre cât de neaşteptată şi imprevizibilă poate fi realitatea. O simfonie de film despre dragoste, dezamăgire, răzbunarea trecutului, tragedie, violenţa din detaliile vieţii de zi cu zi. O dulce plăcere a pierderii controlului transpusă în imagini perfecte, de o poezie vizuală pe care mai rar o găseşti în filmele care rulează acum în cinema. Fără efecte speciale, dar cu o grijă teribilă pentru imagine, încadraturi, scenografie, detalii care pur şi simplu împachetează elegant întreaga poveste. Camera dansează atât de frumos încât eşti fascinat de muzicalitatea şi ritmul cadrelor. O bucurie de film care îţi taie respiraţia, te năuceşte şi îţi oferă o porţie nebună de râs copios.
    După prima poveste, din avion, când simţi deja cum tensiunea atinge cote maxime deasupra pământului, Poveşti trăsnitete cucereşte cu un generic original, simplu şi ingenios: splendoarea unei grădini zoologice cu cele mai spectaculoase animale. De la rechin, crocodil, gorilă, oaie, cerb (actorii) până la bufniţă (directorul de imagine), zebră (costumele), vulturi (producătorii) şi vulpe (regizorul). Genericul de început e un scurtmetraj în sine şi el cu o menajerie de tipologii atât de diferite menite să convieţuiască şi să reziste împreună... sau nu. O metaforă care sintetizează perfect jungla în care trăim şi interacţiunile din poveştile ce urmează să se deruleze.
    În toiul unei nopţi ploioase, un individ intră să cineze într-un restaurant pustiu. Chelneriţa ia comanda aproape silabisit de îndată ce îl recunoaşte pe cel mai înverşunat corupt, omul care l-a dus pe tatăl său în pragul suicidului. Răzbunarea are gust de cartofi prăjiţi cu ochiuri. Până la urmă, vorba bucătăresei: „E mult mai bine la puşcărie unde nu plăteşti chirie“. Dar oare otrava de şobolani e mai puternică sau mai slabă după expirarea termenului de valabilitate? Aceasta e întrebarea!
    Cea de-a doua poveste ne duce undeva în pustietate, unde se dezlănţuie un duel pe autostradă. De la o simplă şicană pentru banda principală într-o depăşire banală, drumul capătă dimensiunea Iadului. Un corporatist incapabil să facă o pană şi un camionagiu trecut prin viaţă care nu se lasă depăşit. Un delir care pare să înceteze după umilirea corporatistului, însă înverşunarea pare să capete dimensiuni înfiorătoare atunci când conduci mulţi cai putere. Fascinant este cum virează totul spre ridicol şi absurd, numai că orgoliul apasă cu putere pe acceleraţie. Un savuros iureş al nebuniei.
    Următoarea poveste te duce în zona satirei sociale şi a traficului din Buenos Aires, a sistemului de parcări şi amenzi, în momentul critic în care un inginer specializat în demolări decide să înfrunte sistemul. Cu o viaţă personală în pragul colapsului, după ce maşina i-a fost ridicată din faţa cofetăriei de unde trebuia să ridice tortul fetiţei lui şi întreg programul i se dă peste cap, argentinianul nervos e hotărât să facă dreptate şi ordine.
    De fapt, ultimele trei poveşti te duc inevitabil în zona socială, spre portrete de corupţi, de oameni în pragul disperării pentru care nu mai contează nimic şi care sunt dispuşi să plătească scump pentru orice. Penultima poveste este focusată pe tragedia unui tânăr bogătaş care accidentează mortal o femeie însărcinată, fuge de la locul faptei şi ajunge acasă în pragul disperării. Părinţii vor face tot posibilul să îl scape de închisoare. Negocierea tatălui cu avocatul şi procurorul se dovedeşte a fi una dintre cele mai absurde, hilare şi palpitante. Poziţia copilului în variantă argentiniană, dar mult mai ironică şi concentrată.
    Finalul te invită la cea mai sângeroasă nuntă. Toate bune şi frumoase, lumea petrece, mirii strălucesc de fericire până în clipa în care mireasa descoperă că a fost înşelată cu una dintre invitate. Şi nu doar că se dezlănţuie cerul, dar petrecerea devine un delir, invitaţii sunt şocaţi, iar mireasa face tot posibilul să se simtă bine. Îşi umileşte proaspătul soţ în cel mai relaxat mod cu putinţă până îl aruncă în braţele mamei regină.
   Greu de spus care îţi place mai mult. Fiecare scurtmetraj funcţionează atât de bine în zona lui, încât îţi vine să îl revezi măcar o dată. Un lucru este cert: Poveşti trăsnite a fost un succes de box-office atât în Argentina, cât şi în America. Iar buna dispoziţie este garantată 100%. Încercaţi şi voi o porţie!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe