Newsflash
Cultură

Aspecte clinice în cardiologie

de Prof. dr. Ion BRUCKNER - nov. 20 2015
Aspecte clinice în cardiologie
     Apariția tratatului Cardiologie clinică sub redacția prof. dr. Eduard Apetrei răspunde unei necesități imediate, deoarece evoluția rapidă atât sub aspect conceptual, cât și sub aspect practic, de investigație și tratament impunea apariția unei sinteze la îndemâna celor ce se formează, dar și a specialiștilor în domeniul suferințelor cardiace.
     În cuvântul înainte, prof. Apetrei specifică faptul că „această carte reprezintă o încercare de a uni trecutul cu prezentul prin menținerea unui echilibru între experiență și statistici, între cunoștințe și instrumente, între presiunea comercială și bunul simț medical“. Această idee merită, poate, un comentariu. Evoluția modernă a medicinii este caracterizată prin explozia tehnică ce a atins, poate, cardiologia mai mult decât alte specialități. Dar scopul medicinii a rămas, și va rămâne fără îndoială, ajutarea omului bolnav sau prevenirea bolii. „Trecutul“ este acest scop, iar „prezentul“ dezvoltarea tehnică. Din păcate, sau din fericire, nu pot exista unul fără celălalt. Sinteza este medicina clinică. Clinicienii nu pot exista fără specialiștii într-o tehnică, iar aceștia din urmă impun existența unui „clinician” care să îngrijească omul bolnav ca pe un tot, nu ca pe un organ izolat.
     Colectivul de autori, printre care și renumiți clinicieni străini, cu toții specialiști recunoscuți în domeniile abordate, se achită, cu strălucire, de sarcina de a prezenta aspectele clinice și progresele cele mai recente ale specialității. Fiecare capitol este redactat după aceeași structură, cu același mod de abordare a diverselor condiții patologice, cu amprenta personală a fiecărui autor.
     Lucrarea este deschisă de un interesant capitol de istorie a cardiologiei, din care aflăm că primul masaj cardiac extern cu succes a fost efectuat de un chirurg (Friedrich Maass), sau că prima intervenție pe cord în țara noastră a făcut-o un internist (I. Nanu-Muscel), suturând o plagă cardiacă. Următoarele 16 capitole abordează probleme generale, începând de la epidemiologia bolilor cardiace, trecând prin problemele de fiziologie și fiziopatologie (inclusiv cardiologie moleculară) și sfârșind prin prezentarea metodelor de explorare cardiacă și vasculară. Alte 26 de capitole tratează afecțiunile cardiace și vasculare.
     Trebuie menționate capitolele dedicate interrelației bolilor cardiace cu suferințe aparținând altor domenii derivate din medicina internă (nefrologie, oncologie, pneumologie etc.), ca și cele ce se adresează unor situații speciale (sarcina, vârstnicii), recuperării, prevenției și aspectelor etice ale practicii medicale.
       Această carte corespunde celor mai severe exigențe, fiind utilă nu numai celor ce se formează în cardiologie, dar și tuturor celor care doresc să cunoască cele mai noi date în acest domeniu, cardiologi sau medici de alte specialități. Astfel, nu pot decât să o recomand cu căldură și să consider că nu poate lipsi din biblioteca niciunui medic internist sau specialist în domenii derivate din medicina internă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe