Newsflash
ACTUALITATE Știri

Cu ce nevoi apelează seniorii Telefonul Vârstnicului

de Dr. Mariana MINEA - oct. 4 2024
Cu ce nevoi apelează seniorii Telefonul Vârstnicului

Peste 100.000 de apeluri au primit voluntarii Fundația Regale Margareta a României de la lansarea Telefonului Vârstnicului. Despre acestea, într-o discuție cu asistentul social Roxana Molocea, coordonatorul programului.

Roxana Molocea este coordonator program național Telefonul Vârstnicului și Asistent Social
•    Absolventă a Facultății de Sociologie și Asistenţă Socială – Universitatea din Bucureşti
•    Terapeut ABA
•    Specialist în cadrul centrului rezidenţial pentru persoane cu Alzheimer

De profesie asistent social, Roxana coordonează din 2019 programul Telefonul Vârstnicului, implementat de Fundația Regală Margareta a României. A fost implicată în lansarea și dezvoltarea liniei telefonice încă din 2015, fiind totodată și una dintre vocile care au răspuns cu căldură celor peste 100.000 de apeluri înregistrate până în momentul de față.
Încă din facultate, Roxana a lucrat cu diverse categorii sociale vulnerabile, copii și tineri aflați în diferite situații de risc, precum și vârstnici afectați de Alzheimer sau de alte tipuri de tulburări de memorie. Prin munca ei, își dorește să ajute la schimbarea situației în bine a vârstnicilor care au dreptul la o viață frumoasă.

1.    Vorbiți-ne un pic despre acest serviciu, Telefonul Vârstnicului, ce își propune și cum funcționează, cine răspunde la capătul firului.

În anul 2015, Fundația Regală Margareta a României a dezvoltat proiectul Telefonul Vârstnicului, ca răspuns la problema îmbătrânirii populației, fenomen în creștere atât la nivel mondial și european, cât și național. Într-un studiu național realizat la inițiativa Fundației Regale în acel an, a reieșit că, pe lângă problemele financiare și cele medicale, categoria de populație cu vârsta de peste 65 de ani întâmpină alte două mari probleme: singurătatea și accesul limitat la informație. Telefonul Vârstnicului este singura linie telefonică gratuită și confidențială, apelabilă din orice rețea, de oriunde din țară. La numărul 0800.460.001, vârstnicii pot cere informații din domeniul social sau au cu cine să mai stea de vorbă, dacă se simt singuri. La capătul firului răspund trei asistenți sociali cu experiență, iar linia este disponibilă de luni până vineri, între orele 08.00-20.00, și sâmbătă, între orele 08.00 și 16.00.

2.    Cam câte apeluri ați primit/primiți?

Vara aceasta, la aproape nouă ani de la lansare, Telefonul Vârstnicului, prima linie telefonică dedicată seniorilor din România, a atins 100.000 de convorbiri telefonice. Peste 18.600 de apelanți au sunat pentru îndrumare și consiliere socială. Lunar, purtăm în medie 1.000 de convorbiri cu vârstnici din toată țara.

3.    Care sunt solicitările primite la Telefonul vârstnicului?

Prelucrarea datelor colectate la linia telefonică în perioada octombrie 2015 – iulie 2024 relevă care sunt cele mai importante cinci nevoi cu care se confruntă seniorii din toate zonele țării:

  1. Telefonul Vârstnicului a fost cel mai des apelat pentru a obține informații utile, practice și actualizate referitoare la diverse nevoi ale seniorilor (7.635 persoane). Cele mai multe persoane care au solicitat informații au fost din București (6.534 persoane), iar cele mai puține din Dobrogea (816 persoane) și Banat (668 persoane).
  2. Nevoia de îngrijire și suport în funcție de gradul de dependență a ocupat locul doi în topul apelurilor. 5.865 de persoane au primit informații despre cămine pentru vârstnici și proceduri de instituționalizare, servicii practice disponibile în comunitate, precum și recomandări privind instituții care oferă îngrijiri medicale la domiciliu sau masa pe roți.
  3. Pe locul trei în topul apelurilor vârstnicilor au fost solicitările de sprijin financiar și material, din partea a 3.256 de seniori. Echipa Telefonului Vârstnicului a ghidat acești vârstnici către resursele comunitare adecvate, operate de DGAS-uri sau ONG-uri, care pot oferi produse alimentare, igienico-sanitare sau tichete sociale.
  4. Pentru 1.787 de seniori, Telefonul Vârstnicului a devenit un prieten de încredere și a răspuns nevoii de sprijin emoțional acelor vârstnici care se luptă cu singurătatea, provocări sociale actuale sau personale, prin servicii proprii de reapelare săptămânală și consiliere psihologică, oferită gratuit de psihologii voluntari, sau prin redirecționare către organizații partenere cu servicii specializate din comunitatea lor.
  5. Un număr de 1.400 dintre vârstnicii care au sunat la Telefonul Vârstnicului în perioada menționată și-au exprimat dorința de a fi activi și de a se implica în viața socială și după pensionare. Li s-au oferit informații despre oportunitățile de voluntariat în comunitate, precum Centrele Generații, despre posibilitățile de participare la atelierele de educație digitală pentru seniori organizate la București și în alte zece localități din țară, la activitățile organizate în cluburile pentru seniori din comunitate sau la TeleClubul Seniorilor, un spațiu de întâlnire virtuală care permite seniorilor să se conecteze și să împărtășească experiențe comune

4.    Ce se întâmplă cu aceste solicitări? De exemplu, în cazul în care aveți o solicitare din sfera medicală. Întreb pentru că mă gândesc că problemele de sănătate sunt, probabil, o constantă în viața persoanelor vârstnice.

Vârstnicii primesc din partea echipei specializate de asistenți sociali contacte relevante și informații actualizate pentru situații particulare. Echipa Telefonul Vârstnicului operează cu o bază de date ce conține peste 900 de instituții de stat, servicii sociale sau private cu servicii specifice pentru seniori.
Dacă primim solicitări din sfera medicală, îndrumăm seniorul în primul rând să se adreseze medicului de familie și/sau medicului de specialitate care îl are în evidență și, după caz, să se adreseze unei instituții de specialitate. Având în vedere că seniorii se confruntă cu multe probleme medicale, cel mai bine este să fie consultați de specialiști. Așa pot primi tratamente medicale adecvate problemelor.

5.    Care sunt/au fost provocările întâmpinate?

Cea mai mare provocare este atunci când nu avem unde să îndrumăm seniorul, pentru că la nivelul comunității de unde ne apelează, nu există servicii specifice dezvoltate. Din păcate, există multe zone rurale în România, unde nu sunt dezvoltate servicii de asistență sociale sau medicale, care să vină în sprijinul seniorilor în nevoie.

6.    Ce ați dori să transmiteți medicilor și/sau autorităților din Sănătate, Viața Medicală fiind un ziar care ajunge în primul rând la medici?

Dacă la cabinetul dumneavoastră vin pacienți vârstnici, care se simt singuri, care nu au cu cine schimba o vorbă sau care au nevoie de informații utile, cu caracter general, precum adrese sau numere de contact ale instituțiilor de interes, le puteți recomanda să sune gratuit la Telefonul Vârstnicului – 0800.460.001. 
De asemenea, dacă aveți în derulare servicii, programe dedicate persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani, dați-ne de veste, pentru a le adăuga în baza noastră de date și a le oferi seniorilor care au atâta nevoie.

Foto copertă: Roxana Molocea alături de doamna Meri, unul dintre beneficiarii Telefonului Vârstnicului

1 octombrie - Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice

A VIII-a ediție a conferinței naționale „Bune practici pentru o bătrânețe frumoasă”, organizată de Fundația Regală Margareta a României, a avut loc la 1 octombrie la Teatrul Național din București, reunind experți din domeniul senectuții, din sectorul public, privat și ONG-uri. Peste 140 de participanți din toată țara au discutat despre noutăți legislative, statistici, soluții eficiente și inovative pentru îmbunătățirea vieții seniorilor din România. Organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, evenimentul a fost moderat de Mugurel Mărgărit, Director executiv al Fundației Regale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe