Newsflash
ACTUALITATE Știri

„Telefonul Vârstnicului” a înregistrat 100.000 de convorbiri de la înființarea sa în 2015

de Magdalena Tănăsescu - iul. 8 2024
„Telefonul Vârstnicului” a înregistrat 100.000 de convorbiri de la înființarea sa în 2015

Lansată de Fundația Regală Margareta a României în octombrie 2015, linia telefonică națională gratuită „Telefonul Vârstnicului” a atins 100.000 de convorbiri telefonice cu vârstnici și aparținători din toată țara.

La numărul de telefon gratuit 0800.460.001, persoanele de peste 65 de ani din România au beneficiat de consiliere socială, informare, sprijin emoțional și îndrumare, oferite de operatorii specializaţi în asistenţă socială ai Fundaţiei, precum și de voluntarii special instruiți. 

„În aproape 9 ani de existență, au sunat la Telefonul Vârstnicului 18.608 apelanți unici. Dintre aceștia, 50% au declarat că locuiesc singuri, 41% au solicitat informații practice și utile pentru rezolvarea problemelor individuale sau legate de traiul de zi cu zi, 32% aveau nevoie de îngrijire și suport, având diverse grade de dependență, iar 30% erau între 70 și 80 de ani”, se menționează într-un comunicat remis redacției. 

În urma prelucrării datelor colectate la linia telefonică în perioada octombrie 2015 – iulie 2024, au reieșit care sunt cele mai importante 5 nevoi cu care se confruntă seniorii din toate zonele țării. Astfel, cele mai multe apeluri au fost făcute pentru a obține informații utile, practice și actualizate referitoare la diverse nevoi ale seniorilor (7.635 persoane). Cele mai multe persoane care au solicitat informații au fost din București (6.534 persoane), iar cele mai puține din Dobrogea (816 persoane) și Banat (668 persoane). 

De asemenea, nevoia de îngrijire și suport în funcție de gradul de dependență a ocupat locul doi în topul apelurilor. 5.865 de persoane au primit informații despre cămine pentru vârstnici și proceduri de instituționalizare, servicii practice disponibile în comunitate, precum și recomandări privind instituții care oferă îngrijiri medicale la domiciliu sau masa pe roți. 

Pe locul trei în topul apelurilor vârstnicilor au fost solicitările de sprijin financiar și material, din partea a 3.256 de seniori.

„Fenomenul de îmbătrânire demografică s-a accentuat anul trecut, în condiţiile în care populaţia vârstnică de 65 ani şi peste a depăşit cu peste 27,5% populaţia tânără de 0-14 ani, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. De asemenea, indicele de îmbătrânire demografică a crescut de la 122, la 1 ianuarie 2023, la 127,5 persoane vârstnice la 100 persoane tinere, la 1 ianuarie 2024”, se mai spune în comunicat.

Apelurile la Telefonul Vârstnicului se pot face la numărul gratuit 0800.460.001, de luni până vineri, între orele 8,00 - 20,00 și sâmbăta, între 8,00 – 16,00. Linia poate fi accesată şi de cei care doresc să semnaleze un abuz sau o situație dificilă a unui vârstnic.

„De la lansare, Telefonul Vârstnicului a reprezentat un pas important spre conectarea cât mai multor vârstnici afectaţi de izolare, singurătate, de lipsa informaţiilor de încredere, dar şi de lipsa unui sprijin. Ceea ce ne-am propus în 2015 continuăm și în prezent: să ascultăm problemele vârstnicilor din România, să le oferim consiliere și oportunităţi de participare la viaţa societăţii şi de valorificare a experienţei lor. De asemenea, ne dorim în continuare să mobilizăm comunităţile locale să rămână unite în sprijinul acestor persoane pentru a fi tratate cu respectul pe care îl merită”, a declarat Mugurel Mărgărit, director executiv al Fundaţiei Regale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe