Newsflash
Internaționale

Crește numărul cazurilor de COVID-19

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - iul. 8 2022
Crește numărul cazurilor de COVID-19

Numărul cazurilor de COVID-19 este în creștere în Marea Britanie, arată cele mai recente statistici. Aproximativ 2,3 milioane de persoane sunt infectate cu SARS-CoV-2 în această ţară, ceea ce înseamnă o creștere cu 32% (500 de milioane de persoane) faţă de săptămâna precedentă.

 Creșterea alarmantă a numărului de cazuri este pusă pe seama răspândirii rapide a subtipurilor de Omicron BA.4 și BA.5. Persoanele se pot reinfecta chiar dacă au avut COVID-19 în trecut, însă vaccinul previne formele severe de boală. Autorităţile avertizează ca toate persoanele cu vârste peste 75 de ani să se vaccineze, dacă nu au o doză administrată în ultimele șase luni.              

Cazurile se înregistrează la toate grupele de vârstă. În Scoţia, numărul de cazuri s-a dublat de la începutul lunii. La terapie intensivă, numărul de pacienţi a ajuns la 211, aproape dublu faţă începutul lunii. Comparativ cu ianuarie 2021, numărul este mult mai mic, la acel moment peste 3.700 de persoane având nevoie de îngrijiri în unităţile de terapie intensivă.

Variantele BA.4 și BA.5

        Variantele BA.4 și BA.5 ale SARS-CoV-2 au fost pentru prima dată identificate în Africa de Sud și în curând pot deveni dominante în Europa și SUA, avertizează specialiștii. Au fost adăugate pe lista de monitorizare a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii încă din luna martie. La acest moment, varianta BA.5 este dominantă în Portugalia. Nu se poate preconiza în prezent câte ţări va afecta acest de val de infecţii, însă se pare că nu ar determina forme mai severe de boală, comparativ cu variantele anterioare.

Noile subvariante se răspândesc rapid, iar acest lucru este favorizat de eludarea imunităţii induse de vaccinare, precum și de ridicare restricţiilor, inclusiv a celor de călătorie. O altă observaţie a specialiștilor este că aceste variante ar infecta pacienţii care au fost diagnosticaţi recent cu infecţie cu alte variante ale Omicron.

 


Notă autor:

https://www.bbc.com/news/health-62009230

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe