Newsflash
Internaționale

COVID-19: EMA autorizează vaccinul cu tehnologie clasică de la Novavax

de L. Budin - dec. 20 2021
COVID-19: EMA autorizează vaccinul cu tehnologie clasică de la Novavax

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a autorizat vaccinul anti-COVID-19 de la compania americană Novavax, care are la bază o tehnologie clasică în raport cu celelalte seruri aprobate în UE.

Serul denumit Nuvaxovid devine astfel „cel de-al cincilea vaccin recomandat în UE, pentru a preveni COVID-19 în rândul persoanelor de peste 18 ani”, a anunţat EMA într-un comunicat citat de AFP și preluat de Agerpres. Decizia anunţată de EMA urmează să fie validată de Comisia Europeană printr-o aprobare oficială, precizează agenția dpa.

falsa-vaccinare1

După o evaluare amănunţită, Comitetul pentru medicamente de uz uman din cadrul EMA (CHMP) a ajuns, prin consens, la concluzia că datele despre acest vaccin sunt robuste şi îndeplinesc criteriile de eficacitate, siguranţă şi calitate din UE”, a anunţat EMA în comunicat.

Tehnologia care stă la baza vaccinului dezvoltat de compania americană Novavax ar putea să reducă scepticismul în rândul persoanelor nevaccinate, informează agenţiile de presă internaţionale.

Spre deosebire de cele patru vaccinuri anti-COVID-19 deja aprobate în UE, serul produs de Novavax este un vaccin subunitar, bazat pe proteine recombinante, care declanşează o reacţie imunitară fără prezenţa unui virus. Conţine o versiune produsă în laborator a proteinei spike a SARS-CoV-2.

Tehnologia folosită de compania Novavax este similară celei utilizate la fabricarea vaccinurilor împotriva hepatitei B şi a tusei convulsive, care datează de câteva decenii şi sunt utilizate pe scară largă în lume.

CEO-ul companiei Novavax, Stanley C. Erck, consideră că acest vaccin „ar putea contribui la surmontarea principalelor obstacole cu care se confruntă vaccinarea la nivel mondial, mai ales a provocărilor legate de distribuţia mondială şi a ezitărilor faţă de vaccinare”.

Datele ştiinţifice obţinute din două studii de mare amploare - unul în Marea Britanie, altul în Statete Unite şi Mexic -, realizate pe mai mult de 45.000 de persoane, au arătat că vaccinul Novavax are o eficacitate de aproximativ 90% în reducerea numărului de cazuri simptomatice de COVID-19, a precizat EMA. Agenția europeană a adăugat că datele actuale sunt limitate în ceea ce priveşte eficacitatea serului împotriva unor variante îngrijorătoare ale noului coronavirus, inclusiv împotriva Omicron.

Potrivit Reuters, vaccinul Novavax a primit o aprobare de utilizare condiţionată în UE, la persoane de peste 18 ani. Se administrează în două doze la un interval de trei săptămâni, iar efectele secundare observate după vaccinare în studiile clinice au constat doar în simptome uşoare sau moderate, care au dispărut în câteva zile după inoculare.

Autorizarea EMA a fost realizată înaintea unei posibile autorizări a serului în Statele Unite, unde Novavax a anunţat că s-a confruntat cu probleme de producţie. Compania intenţionează să depună cererea oficială de aprobare la Agenţia americană a Medicamentului (FDA) înainte de sfârşitul acestui an.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe