Newsflash
Internaționale

Slovacia: începe imunizarea cu Novavax, un vaccin bazat pe tehnologia clasică

de L. Budin - feb. 16 2022
Slovacia: începe imunizarea cu Novavax, un vaccin bazat pe tehnologia clasică

Ministerul Sănătăţii din Slovacia a deschis programările pentru vaccinarea cu noul ser anti-COVID-19, autorizat în Uniunea Europeană, în speranța că și scepticii se vor imuniza.

Vaccinul Novavax folosește o tehnologie convenţională, utilizată de mai multe decenii pentru imunizare împotriva unor boli precum hepatita B şi tusea convulsivă, informează AFP, preluată de Agerpres. Serul are la bază proteine recombinate, care declanşează o reacţie imunitară, în absența unui virus.

vaccin-novavax

Procesul de vaccinare în sine va începe la sfârşitul lunii, a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului slovac al Sănătății, Zuzana Eliasova.

La sfârşitul lunii decembrie, Comisia Europeană a autorizat vaccinul produs de compania Novavax, care a devenit cel de-al cincilea ser anti-COVID-19 aprobat în UE.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat atunci că speră ca vaccinul american, denumit Nuvaxovid, „să devină o încurajare solidă pentru cei nevaccinaţi sau pentru cei care nu şi-au făcut încă doza booster”.

Şi alte ţări din UE, inclusiv Germania, au comandat la rândul lor vaccinul Nuvaxovid. Acest vaccin a fost autorizat şi în Marea Britanie.

Vaccinul se administrează în două doze, la un interval de trei săptămâni, iar efectele secundare observate în studiile clinice după vaccinare au constat doar în simptome uşoare sau moderate, care au dispărut în câteva zile după inoculare.

Datele ştiinţifice obţinute din două studii de mare amploare - unul desfășurat în Marea Britanie, altul în Statete Unite şi Mexic - au arătat că vaccinul de la Novavax are o eficacitate de aproximativ 90% în reducerea numărului de cazuri simptomatice de COVID-19, a precizat Agenţia Europeană pentru Medicamente.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe