Newsflash
Diverse

Transplantul de organe şi ţesuturi din România

de Dan Dumitru MIHALACHE - dec. 9 2014
Transplantul de organe şi ţesuturi din România
   Importanţi lideri de opinie din România şi de peste hotare şi-au prezentat experienţa în transplantul de organe, în cadrul Congresului Romtransplant 2014, desfăşurat la Bucureşti. O prezenţă marcantă a fost cea a profesorului Francis Delmonico, de la Universitatea Harvard. „În primul rând ca specialist în transplant, el însuşi fiind transplantolog pentru o lungă perioadă de timp. Apoi, ca om de ştiinţă: a fost preşedintele Transplantation Society, cea mai importantă asociaţie de profil din lume. În al treilea rând, profesorul Delmonico, de o bună perioadă de timp, şi-a luat misiunea de a monitoriza transplantul la nivel internaţional“, ne-a explicat prof. dr. Irinel Popescu, preşedintele congresului, al Asociaţiei Romtransplant şi al Academiei de Ştiinţe Medicale, importanţa oaspetelui american.
   Profesorul Delmonico, care a mai fost prezent în România, a prezentat punctul de vedere al comunităţii internaţionale privind transplantul de organe din România, arătând unde se situează ţara noastră în contextul internaţional din punctul de vedere al corectitudinii cu care se desfăşoară procesul de transplant, orga­ni­zarea acestuia pe teritoriul naţional, preve­derile legislative în ce priveşte moartea cerebrală, sistemul de alocare a organelor etc. „Prezenţa sa aici ne dă o siguranţă. Faptul că suntem monitorizaţi internaţional şi că totul se desfăşoară conform regulilor ne dă un sentiment reconfortant şi ne arată că putem continua pe drumul pe care l-am început“, punctează profesorul Popescu.

 

Mesaj pentru medicina românească

 

   Transplantul a devenit o pălărie foarte mare, sub care, de fapt, se găsesc entităţi diverse. Există, pe de o parte, transplantul de organe, iar pe de alta cel de ţesuturi. Au fost, la un moment dat, chiar propuneri ca activităţile să fie separate, ca în loc de transplant să se vorbească de implant în cazul ţesuturilor. Până la urmă a rămas transplant pe ambele „fronturi“.
   Principalele organe care se transplantează sunt rinichiul (cu care, de altfel, s-a început activitatea de transplant), ficatul, cordul, plămânul, pancreasul, intestinul subţire şi chiar uterul. Transplantul de ţesuturi, care are un alt statut, vizează corneea, pielea, osul, tendoanele, vasele etc. şi, undeva între acestea, dar ceva mai aproape de ţesuturi, este transplantul de măduvă osoasă, care, practic, a schimbat radical prognosticul hemopatiilor maligne.
   Congresul din acest an a inclus în program toate tipurile de transplant care se fac în România: „Mesajul nostru a fost în primul rând pentru medicina românească. Au fost ediţii anterioare în care am inclus şi tipuri de transplant care nu se făceau la noi, în speranţa că se vor face. Am renunţat între timp la această idee, pentru că nu a fost eficientă şi atunci ne-am limitat la tipurile de transplant care se fac în România la momentul de faţă“, explică preşedintele Romtransplant.

 

Două centre sunt suficiente?

 

   În cuvântul său, prof. dr. Irinel Popescu a prezentat experienţa românească în transplantul hepatic acumulată în decursul ultimilor 17 ani. De menţionat că acest congres vine după anul 2013 în care s-au făcut 122 de operaţii de transplant hepatic la Institutul Clinic Fundeni, acolo unde a şi început transplantul de ficat în România. În acelaşi timp, „constatăm că România are un potenţial mai mare de donatori“, în condiţiile în care în prezent ne situăm cu mult sub media europeană – aproximativ şapte donatori la milionul de locuitori. Profesorul consideră că România ar trebui să ajungă la 15–20 de donatori la milionul de locuitori, „ceea ce ar trebui să ne conducă la 300–400 de donatori pe an; în 2013 au fost 136 de donatori“. Necesităţile de transplant ale României sunt mari: pe listele de aşteptare de la Fundeni se află nu mai puţin de 544 de pacienţi.
   Din 2014, în Bucureşti, a apărut un al doilea centru de transplant hepatic, unde deja au fost efectuate 14 operaţii de transplant. Astfel, s-au eliminat situaţiile de genul celei din 2013, când în două zile consecutive s-au făcut câte trei transplanturi pe zi, restul activităţii practic fiind blocat. Preşedintele Romtransplant consideră că un criteriu pentru a deschide un nou centru de transplant este necesitatea lui, raportat la numărul de donatori. Cât timp centrele deja existente acoperă numărul de donatori de pe teritoriul naţional, „după părerea noastră nu se impune deschiderea vreunui alt centru“. Mai mult, la nivel internaţional există un întreg proces de comasare a centrelor mici în cele mari. Acest aspect are pe de-o parte raţiuni economice, pentru că e mai uşor să transplantezi o sută şi ceva de bolnavi într-un singur centru decât câte 30 în fiecare, dar are în primul rând, raţiuni medicale: „Este un lucru foarte bine dovedit că rezultatele sunt mult mai bune în centrele în care volumul de activitate este mare, decât în cele în care volumul de activitate este redus“.

 

Centre acreditate, dar neimplicate

 

   Dr. Victor Zota, coordonatorul Programului naţional de transplant, a făcut o radiografie sumară a activităţii de transplant din România, spunând că acest congres era necesar pentru că „activitatea de transplant de anul trecut trebuia sintetizată şi analizată foarte clar într-un congres ştiinţific, cu participare internaţională la cel mai înalt nivel“.
   O primă victorie pe care Agenţia Naţională de Transplant (ANT) a înregistrat-o în acest an a fost cea legată de anexele la Legea sănătăţii, care au fost eliminate din lege şi trecute a fi aprobate prin ordin de ministru. Deşi, la recomandarea Comisiei de neurologie a Ministerului Sănătăţii, ecografia Doppler nu a fost inclusă în lista de explorări paraclinice, după prezentările susţinute de medicii neurologi în cadrul congresului, Victor Zota afirmă: „Probabil că, în viitor, vom face demersurile să introducem şi această explorare paraclinică, pentru că ne este foarte utilă, este uşoară şi ieftină“.
   Coordonatorul Programului naţional de transplant spune că, în această activitate, chiar dacă s-au rezolvat multe, unele aspecte administrative încă suferă, din cauze de neînţeles: „În primul rând, nu sunt toţi plătiţi. Am rezolvat cadrul legislativ, dar totul depinde de serviciile de contabilitate ale spitalelor. În ianuarie am transmis o circulară în teritoriu, pe care unele spitale au interpretat-o în mod corect şi o aplică, dar altele nu vor“. De asemenea, spune Zota, deşi în România sunt 45 de centre acreditate pentru prelevare de organe, nu toate sunt implicate în această activitate: „Sunt acreditate pentru că îndeplinesc criteriile, dar de la acreditare până la a da donatori sunt tot felul de piedici: finanţare, susţinere, încredere, cultura donatorului. Din fericire, avem medici suficient de bine pregătiţi pentru a duce la îndeplinire fără probleme această acreditare“.
   O cultură în ceea ce priveşte donarea există în foarte puţine spitale, afirmă medicul. El spune că în spitalele româneşti există şi mentalitatea că, dacă nu mai are nicio şansă, pacientul este lăsat acolo. Cel care nu mai are nicio şansă trebuie introdus într-un proces de monitorizare, pentru că poate ajunge în moarte cerebrală, dar s-ar putea să facă stop cardiorespirator. Aici trebuie să se intervină, pentru a se vedea dacă există posibilitatea ca omul acela să ajungă donator sau nu. Riscul de a pierde donatori potenţiali trebuie să scadă semnificativ, mai ales că acum există secţii în care pierderea este de 100%.

 

Perfuzie extracorporală în transplantul de cord

 

   Prof. dr. Radu Deac, directorul executiv al ANT, spune că, în cazul transplantului de cord, exigenţele sunt mult mai mari, de la condiţii până la rezultate. În România, întreru­perea de doi ani a programului de transplant de cord a produs multe perturbări: „A trebuit să începem totul de la zero, până şi partea arhitecturală; de curând s-au terminat renovările la Institutul de boli cardiovasculare de la Târgu Mureş, ceea ce va permite reluarea în scurt timp a activităţii“.
   La congresul din aprilie al Societăţii internaţionale de transplant a inimii şi plămânilor s-au elaborat noi criterii de efectuare a transplantului, care trasează două limite extrem de delicate: în primul rând, nu este bine să faci transplant de cord unui bolnav care nu este suficient de grav, s-a dovedit că pacientul nu beneficiază de pe urma transplantului. De asemenea, nici când bolnavul se află în insuficienţă cardiacă de gradul patru, la care riscurile operatorii sunt foarte mari. Mai există şi alte limite: vârsta donatorului şi transportul. Dacă alte organe se pot transplanta şi de la pacienţi cu vârste de 60–70 de ani, la cord nu poate fi vorba de aşa ceva. În ce priveşte transportul, este extrem de important să se desfăşoare într-un timp scurt. De exemplu, de la un donator, primul organ care trebuie să plece este inima. Urmează ficatul, rinichii, şi celelalte ţesuturi.
   Profesorul Deac a discutat şi despre perfuzia ex vivo: inima este recoltată de la donator şi, în loc să fie conservată cu mijloacele clasice, este montată într-un aparat care funcţionează precum un dispozitiv inimă-plămân artificial şi menţine inima în funcţiune timp de 12 ore, perioadă în care se poate transporta. Este un aparat care poate inclusiv să resuscite organul, dacă inima s-a oprit, precum şi să evalueze, în timpul transportului, capacităţile mecanice, enzimatice şi biochimice de profunzime ale acestui organ. Deocamdată costul este de peste jumătate de milion de dolari, dar se speră că, prin proiecte europene, se va obţine un astfel de aparat.

 

Afectarea renală

 

   Un subiect fierbinte îl reprezintă afectarea renală la pacienţii care au suferit un transplant de organe solide, afirmă prof. dr. Mihai Voiculescu, şeful Clinicii de medicină internă şi nefrologie din Institutul Clinic Fundeni. După cinci ani de la transplant, aproape jumătate din bolnavii care au primit un transplant hepatic au o restrângere variabilă a funcţiei renale. Analizele au atras atenţia că, încă din primul an, se creează premisele disfuncţiei şi insuficienţei renale. În cele din urmă, în 1% din cazuri, se ajunge la nevoia de transplant renal. Explicaţia stă într-un complex de factori, unii legaţi de trauma chirurgicală şi anestezică, dar cei mai importanţi sunt medicamentele imunosupresoare folosite în prezent. Este vorba de nefrotoxicitatea inhibitorilor de calcineurină, un grup de medicamente fără de care transplantul nu s-ar putea face. De aceea, se încearcă diverse soluţii, formule, prin care să se poată preveni rejetul acut, să fie tratat rejetul cronic, dar fără compromiterea funcţiei rinichiului.
   În cazul transplantului de ficat, lucrul acesta este posibil, având în vedere că ficatul necesită mai puţină imunosupresie decât rinichiul, spune profesorul Voiculescu: „Dacă luăm în calcul mărimea, intensitatea şi nefrotoxicitatea, la un bolnav cu transplant renal, probabil că la transplantul de ficat, cantitativ şi calitativ lucrurile se reduc până la un sfert“.
   În ce-i priveşte pe pacienţii transplantaţi renal, „s-a văzut că, la un an de la transplantare, riscul de pierdere al grefei este de numai 3–5%, dar, după cinci ani, aproximativ 30–40% din pacienţi au o grefă nefuncţională, iar la zece ani cel puţin jumătate rămân cu grefa nefuncţională“, explică medicul. În transplantul de rinichi, spre deosebire de transplantul de ficat, imunosupresia trebuie să fie mult mai energică, mult mai puternică. Din acest motiv, dozele folosite sunt mult mai mari şi pe o durată mai lungă de timp decât în cazul transplantului de ficat. Ce soluţii există? Profesorul Voiculescu spune că soluţia ar fi reducerea dozelor de inhibitori de calcineurină, înlocuirea unora dintre ei cu alţi inhibitori ai unor alte căi ale răspunsului imun care sunt recunoscuţi ca nefiind nefrotoxici, ca de exemplu inhibitorii de mTOR.

 

Tratamentul arsurilor extensive la copii

 

Dr. Raluca Bulea (Bucureşti) a prezentat o lucrare care a suscitat interesul asistenţei, despre utilizarea allogrefelor cutanate şi a culturilor celulare la copiii cu arsuri extensive, din perspectiva consideraţiilor cuprinse în raportul Grupului european pentru etică în domeniul ştiinţei şi al noilor tehnologii. Allogrefele cutanate reprezintă o soluţie temporară de acoperire a defectelor tegumentare. Folosirea lor permite recuperarea zonelor donatoare de autogrefe. Se pot aplica singure sau împreună cu autogrefe cutanate expandate, în proporţie de 1:6, după tehnica Alexander. Pe de altă parte, culturile de keratinocite ajută în special la regenerarea mai rapidă şi cu o calitate mai bună a zonelor donatoare. Au însă limitări importante legate de costurile şi timpul relativ lung de obţinere (trei-patru săptămâni), precum şi de suprafaţa redusă, în raport cu necesarul unui pacient cu arsuri pe zone întinse din suprafaţa corpului.
   Folosirea allogrefelor cutanate, ca şi a altor tipuri de ţesuturi care se transplantează, este condiţionată de existenţa unor bănci de ţesuturi acreditate de autorităţile de transplant, al căror scop să nu fie obţinerea de profit, ci oferirea celor mai bune opţiuni de tratament pentru pacienţii care au nevoie de aceste transplanturi. Pe de altă parte, este nevoie de o trasabilitate a ţesuturilor, astfel încât să se ştie exact de unde provin, unde sunt stocate şi unde se folosesc, protejând confidenţialitatea faţă de donator, dar şi receptorul de eventuale infecţii, afecţiuni imunologice sau neoplazice.

 

Moartea: eveniment sau proces?

 

   O conferinţă mai puţin medicală a susţinut prof. dr. Dorel Săndesc, preşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă, despre conceptul de moarte. În elaborarea acestei „meditaţii“, profesorul Săndesc spune că a utilizat şi părerile altora, mai degrabă nemedicale decât medicale, pentru că subiectul trezeşte interesul multor specialităţi, domenii, profesii.
   Terapia intensivă a avut un impact deosebit în evoluţia conceptului de moarte: „Până prin anii ’60, înainte de a apărea terapia intensivă reală, moartea se definea foarte simplu, medical, prin întreruperea ireversibilă a activităţii cardiace şi respiratorii. Introducerea ventilaţiei mecanice a determinat o reevaluare a acestui concept“.
   În prezent, suntem contemporanii unor teorii noi, promovate mai degrabă de gânditori şi filozofi – conceptul de moarte a creierului superior – în care unii gânditori, nepunând deloc la îndoială veridicitatea criteriilor de moarte cerebrală prin moartea creierului ca întreg sau a trunchiului cerebral, discută despre faptul că moartea fiinţei umane ar putea fi echivalată cu pierderea capacităţii conştienţei individului uman, cu toate procesele sale: inteligenţă, memorie, afectivitate etc. Într-o înşiruire logică de argumentaţii, acest grup de gânditori spune că pierderea ireversibilă a capacităţii de conştienţă determină pierderea a ceea ce este esenţial pentru fiinţa umană, aceasta fiind echivalentă cu moartea: „Este o teorie provocatoare, dar, la urma, urmei, tulburătoare, pentru că, de fapt, se consideră că în noi trăiesc două fiinţe: fiinţa umană, ca organism, animalul, şi eul nostru, caracteristic fiinţei umane“, explică medicul timişorean.
   Sunt teorii şi concepte tulburătoare despre statutul fiinţei umane, dar ele nu pun deloc în discuţie veridicitatea criteriilor de moarte cerebrală, care stau la baza activităţii de transplant. Şi atunci, moartea este un eveniment sau un proces? „Probabil că pentru majoritatea oamenilor, moartea este un eveniment punctual, marcat în certificatul de deces cu an, lună, zi, oră, dar din punct de vedere medical, ea este un proces. Şi dacă acceptăm această realitate medicală a morţii, desigur că nu mai trebuie scoase norme pentru a accepta şi a ne apropia de conceptul religios. Pentru că da, dacă moartea nu este punctul final, ci doar un proces care îl continuă pe cel numit viaţă, şi din perspectivă medicală, moartea poate fi cunoscută ca un proces, ca o fereastră spre altceva. Şi ajungem la cuvintele lui Mircea Eliade, care spune că toţi suntem nemuritori, dar trebuie să murim întâi“, conchide prof. dr. Dorel Săndesc.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe