Oamenii de știință și medicii se întreabă dacă misterioasa boală X din Congo ar putea fi sau nu malarie.
O boală nediagnosticată, numită „Boala X”, se răspândește în această perioadă într-o regiune îndepărtată a Republicii Democratice Congo. Organizația Mondială a Sănătății și Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Africa au trimis oameni de știință pentru a descoperi ce fel de boală este, dar mai ales cum poate fi tratată, scrie dw.com.
Analizele inițiale de laborator sugerează că misterioasa boală X care se răspândește în Congo ar putea fi malarie, deși autoritățile locale cred că ar putea fi vorba de mai mult de o infecție implicată în această epidemie.
Directorul general al OMS a confirmat recent că rezultatele primelor teste de laborator cu privire la boala X arată prezența unei infecții transmise prin înțepătură de țânțar, arată sursa citată.
„Dintre cele 12 probe inițiale colectate, 10 au avut rezultate pozitive la malarie, deși este posibil ca mai mult de o infecâie să fie implicată”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS. Până acum, Congo a înregistrat 416 cazuri din această boală nediagnosticată încă, pe care experții o numesc Boala X. Cazurile severe au fost raportate în rândul persoanelor malnutrite, au fost raportate inclusiv 31 de decese, majoritatea celor decedați fiind copii.
Răspânidrea bolii este, la momentul de față, concentrată în districtul panzi din provincia Kwango, localizată la 700 de kilometri de capitala țării, Kinshasa.
Boala aceasta cauzează apariția unor simptome asemănătoare gripei: febră, durere de cap, tuse și anemie. De aceea, OMS crede că boala neidentificată ar putea avea, cel mai probabil, cauze deja cunoscute. Pe baza simptomelor, ca posibile cauze pentru apariția Bolii X experții iau în considerare: pneumonia, gripa, COVID-19, pojarul și malaria.
Aceste simptome sunt asociate cu malaria, dar alte infecții care ar putea cauza ceea ce azi cercetătorii numesc Boala X includ pojarul și unele boli transmise prin înțepătura de țânțar: febra dengue și fegra chikungunya.
Imagine generată cu inteligența artificială.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe