Newsflash
Internaționale

Comisia Europeană, contract cu Valneva pentru un nou vaccin împotriva COVID

de Florentina Ionescu - nov. 10 2021
Comisia Europeană, contract cu Valneva pentru un nou vaccin împotriva COVID

Comisia Europeană a aprobat un contract cu Valneva pentru achiziționarea unui nou vaccin potențial împotriva infecției cu SARS-CoV-2.

Astăzi, Comisia Europeană a aprobat al optulea contract cu o companie farmaceutică în vederea achiziționării vaccinului potențial împotriva COVID-19 produs de aceasta. 

vaccin-impuritati

Contractul cu Valneva prevede posibilitatea ca toate statele membre ale UE să achiziționeze aproape 27 de milioane de doze în 2022, se arată într-un comunicat transmis redacției.

De asemenea, contractul include posibilitatea de a adapta vaccinul la noi variante și va permite statelor membre să facă o nouă comandă de până la 33 de milioane de vaccinuri suplimentare în 2023.

Contractul cu Valneva vine în completarea unui portofoliu deja larg și asigurat de vaccinuri care urmează să fie produse în Europa, incluzând contractele deja semnate cu: AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac, Moderna și Novavax.

Acest portofoliu diversificat de vaccinuri va asigura buna pregătire a Europei pentru vaccinare, de îndată ce vaccinurile se vor dovedi a fi sigure și eficace. Statele membre ar putea decide să doneze vaccinul unor țări cu venituri medii și inferioare sau să îl redirecționeze către alte țări europene, precizează sursa citată.

„Contractul permite adaptarea vaccinului la noi variante. Portofoliul nostru larg ne va ajuta să luptăm împotriva COVID și a variantelor sale în Europa și în afara acesteia. Pandemia nu s-a încheiat. Toți cei care pot fi vaccinați ar trebui să o facă”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

În același comunicat, Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat:

„Strategia noastră europeană privind vaccinurile continuă să producă rezultate într-un moment în care, din păcate, numărul cazurilor de COVID-19 crește din nou în întreaga Uniune. Vaccinul Valneva adaugă o nouă opțiune portofoliului nostru larg, de îndată ce Agenția Europeană pentru Medicamente confirmă faptul că este sigur și eficace. Continuăm să sprijinim statele membre în eforturile lor de vaccinare, iar mesajul rămâne același: aveți încredere în știință și vaccinați, vaccinați, vaccinați.”

vaccin cu virus inactivat împotriva COVID-19

Valneva este o companie europeană de biotehnologie care dezvoltă un vaccin cu virus inactivat, realizat din virusul viu prin inactivare chimică. Aceasta este o tehnologie tradițională de producere a vaccinurilor, utilizată de 60-70 de ani, cu metode consacrate și un nivel înalt de siguranță.

Majoritatea vaccinurilor antigripale și multe vaccinuri pentru copii utilizează această tehnologie. În prezent, acesta este singurul vaccin cu virus inactivat împotriva COVID-19 aflat în stadiul de studii clinice în Europa.

Comisia Europeană, cu sprijinul statelor membre, a luat decizia de a sprijini acest vaccin pe baza unei evaluări științifice temeinice, a tehnologiei utilizate, a experienței companiei în crearea de vaccinuri și a capacității sale de producție pentru a aproviziona toate statele membre ale UE.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe