Newsflash
Știri

Comisia şefilor

de Mirabela VIAŞU - apr. 3 2013
Comisia şefilor
   Comisia naţională de transparenţă din cadrul Ministerului Sănătăţii a fost înlocuită cu un nou organism consultativ, care va coordona activitatea celor 47 de comisii de specialitate subordonate MS: Comisia naţională va elabora şi va înainta propuneri bazate pe dovezi, pentru fundamentarea, implemen­tarea, monitorizarea şi evaluarea politicilor de sănătate. Cel puţin aşa prevede regulamentul de funcţionare al noului organism cuprins în Ordinul ministrului sănătăţii nr. 398 din 21 martie 2013, publicat în Monitorul Oficial din 25 martie a.c. De asemenea, comisia nou-înfiinţată participă la elaborarea şi imple­mentarea Strategiei naţionale de sănătate, analizează şi avizează propunerile comisiilor de specialitate cu privire la pachetele de servicii medicale, poate să hotărască modificarea sau respingerea, după caz, a deciziilor luate de către comisiile de specialitate, cu precizarea motivelor legale care au stat la baza acestei hotărâri. O altă atribuţie este de a propune măsuri de îmbunătăţire a managementului sanitar şi de organizare a serviciilor de sănătate. În plus, va elabora şi va prezenta ministrului sănătăţii analize despre starea de sănătate a populaţiei, venind cu măsuri pentru îmbunătăţirea acesteia, în acelaşi timp identificând priorităţile naţionale pe termen scurt, mediu şi lung specifice fiecărui domeniu de intervenţie al asistenţei medicale. Tot printre atribuţiile noului organism se numără şi aceea de a soluţiona litigiile apărute la nivelul comisiilor de specialitate.
   Noul organism este format din: acad. Constantin Popa (preşedinte), prof. dr. Radu Deac, conf. dr. Alexandru Irimie (vicepreşedinţi), prof. dr. Vasile Astărăstoaie, prof. dr. Daniela Bartoş, prof. dr. Mircea Beuran, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, prof. dr. Maria Dorobanţu, prof. dr. Monica Pop, prof. dr. Irinel Popescu, prof. dr. Gheorghe Peltecu, acad. Ioanel Sinescu şi prof. dr. Mihai Voiculescu (membri).

Noi grupuri de lucru

   În ceea ce priveşte organizarea comisiilor de specialitate din subordinea MS, numărul lor a rămas acelaşi – 47. Cu toate acestea, trei comisii din cele vechi nu se mai regăsesc în noul act normativ: comisia de psihologie, comisia de chirurgie microinvazivă şi cea de promovare a sănătăţii. Locul lor a fost ocupat de comisiile de chirurgie pediatrică (condusă de conf. dr. Radu Bălănescu), de ortopedie pediatrică (reînfiinţată; preşedinte este prof. dr. Gheorghe Burnei) şi de igienă (condusă de prof. dr. Brigitta Vlaicu).
   O altă modificare o reprezintă transformarea subcomisiei de oncologie-paliaţie într-o comisie de sine stătătoare, condusă de dr. Daniela Moşoiu. Comisia de oncologie, condusă în continuare de conf. dr. Alexandru Irimie, va avea tot cinci subcomisii, ca până acum, pentru că a fost introdusă subcomisia de oncopediatrie, condusă de conf. dr. Monica Dragomir.
   Comisia de chirurgie cardiovasculară, condusă în continuare de prof. dr. Radu Deac, va avea o subcomisie de chirurgie vasculară (dr. Sorin Liviu Băilă). Şi comisia de boli infecţioase va avea o subcomisie, pentru limitarea rezistenţei microbiene (conf. dr. Gabriel-Adrian Popescu). Noul act normativ aduce modificări şi la conducerea a 25 de comisii de specialitate.

Pachetul de bază, schiţat până în vară

   În aceste zile, principala preocupare a comisiilor de specialitate, coordonate de dr. Adrian Pană, se­cre­tar de stat în MS, este realizarea unei propu­neri de pachet minim de servicii medicale. Cel puţin aşa a declarat ministrul Eugen Nicolăescu, în cadrul unei dezbateri publice privind organizarea sistemului sanitar. „O să vedem cât va fi de mare sau de mic. Nu ştim nici dacă va fi mulţumitor. Ştim sigur că va fi un pachet care să se poată încadra în bugetul pe care România îl are“, a explicat ministrul sănătăţii. Se lucrează, aflăm, şi la o nouă tarifare, care va trebui apoi cuplată cu serviciile oferite prin pachetul de bază.
   În ceea ce priveşte pachetul suplimentar, acesta va putea fi oferit atât de sectorul public, cât şi de cel privat, având la bază criterii de concurenţă, de competiţie şi de calitate. Nici în acest caz, nu putem vorbi de o formă clară: „Vom vedea dacă va fi sub forma unei poliţe, ca procent de asigurare, sau dacă va fi ca pachetul de bază, cu o sumă fixă şi o gamă largă de servicii, astfel încât să nu discrimineze cetăţenii“, a declarat Eugen Nicolăescu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe