Newsflash
ACTUALITATE Știri

Code for Romania a lansat SănătateaMintală.Ro

de Florentina Ionescu - oct. 18 2023
Code for Romania a lansat SănătateaMintală.Ro

SanatateaMintala.ro este o platformă de informații pentru înțelegerea tulburărilor de sănătate mintală și reducerea stigmei. Conține articole, ghiduri utile, linii telefonice de urgență, cadru legislativ și dicționar de termeni.

De ieri, 17 octombrie, România are acces la platforma SanatateaMintala.ro, locul în care găsiți informații vitale pentru înțelegerea afecțiunilor de sănătate mintală, pentru a ști ce aveți de făcut când dumneavoastră sau cineva drag se confruntă cu un diagnostic, pentru a înțelege de ce este necesară reducerea stigmei asupra persoanelor afectate. 

„Venim cu articole, contacte, linii telefonice de urgență, ghiduri utile, cadru legislativ, dar și un chestionar”, anunță reprezentanții Code for Romania într-un comunicat de presă transmis redacției. 

Pentru a oferi informația relevantă, centralizată, necesară cetățenilor care au nevoie de ea, Code for Romania, cea mai mare organizație de tehnologie civică din lume, a lansat ieri a doua soluție anunțată în Campania „Așteaptă-te, române. #PUTEM3000”, seria de soluții digitale ce răspund la problemele actuale ale românilor. SanatateaMintala.ro este dedicată tuturor și este dezvoltată de Code for Romania, cu sprijinul Synevo. 

Cetățenii care nu apar în statistici 

Peste 1,4 milioane de persoane au fost diagnosticate cu tulburări mintale în România doar în perioada 2015-2020. Au urmat o pandemie, un război, crize multiple, iar cu ele au venit multe sentimente de anxietate, teamă, nesiguranță, singurătate, depresie. 

O mare parte dintre cetățenii României care trăiesc cu diverse tulburări de sănătate mintală sau forme de stres critic nici nu apar în statistici pentru că nu au acces la servicii de sănătate, potrivit Code for Romania. 

Prin urmare, cifrele reale ale persoanelor care ar avea nevoie de sprijin sunt de fapt mult mai mari, după cum arată datele prezentate raportului Sănătate mintală pentru toți, pe care Code for Romania l-a lansat în 2023, în urma unei vaste cercetări. Iar programele și serviciile dedicate lor sunt insuficiente sau ineficient implementate, concentrându-se pe tratament mai degrabă decât pe prevenție. 

„Pentru toate aceste persoane care au la îndemână doar o rețea de suport fragilă și insuficientă, facem un prim pas în față la Code for Romania cu platforma SanatateaMintala.ro. Pentru prima dată, aducem în același loc informații vitale despre afecțiunile ce țin de sănătate mintală, dar și despre cum fiecare dintre noi poate înțelege și îi poate ajuta pe cei care se confruntă cu un diagnostic. Cum poți contribui la reducerea stigmei, la cine apelezi la nevoie, ce linii telefonice de urgență sunt disponibile pentru persoanele afectate de astfel de afecțiuni, ce instituții au competențe în a oferi ajutor.”

Ce conține platforma SanatateaMintala.ro: 

 • O mapare a actorilor relevanți din domeniul sănătății mintale în secțiunea Cine ce Face, categorisiți după instituții publice, ale Uniunii Europene, organizații interguvernamentale și organizații neguvernamente internaționale și naționale;
 • O mapare și o descriere a cadrului legislativ în domeniul sănătății mintale;
 • O colecție de fișe/articole pe înțelesul tuturor despre cele mai frecvente tulburări de sănătate mintală, categorisite alfabetic în secțiunea Dicționar.
 • Ghiduri utile cu informații pentru studenți, profesori, familie, lucrători sociali, cei care lucrează cu publicul etc.
 • O secțiune pentru urgențe unde centralizăm liniile telefonice de urgență relevante.
 • Un chestionar-quiz de sănătate mintală ce are rolul de a evalua gradul de familiaritate al utilizatorului cu domeniul sănătății mintale, realizat după modelul „Mental Health Awareness Quiz” al Center for Disease Control and Prevention (Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor) al guvernului SUA. 

„Sanatateamintala.ro este un proiect pe care nu ar fi trebuit să îl facă un ONG. El trebuia să existe deja de ani de zile pentru a putea reduce stigma și veni cu informații simplu de înțeles despre sănătatea mintală. Ca să trăim într-un spațiu în care oamenii nu sunt marginalizați, ci ascultați, înțeleși și sprijiniți. Această platformă este un început doar. Este un proiect pe care ne dorim să îl extindem și să îl transformăm în punctul central de informare pentru sănătatea mintală, un loc sigur în care informația este accesibilă și prietenoasă cu orice om care vrea să se documenteze și să facă bine mai departe. Sanatateamintala.ro nu este sigura soluție dedicată sectorului pe care am pus-o în practică, dar este prima dintr-un șir de soluții pe care ne dorim foarte mult să le putem implementa cât de curând. Puteți descoperi toate soluțiile gândite de noi în cadrul raportului Sănătate mintală pentru toți, pe care l-am lansat chiar în acest an”, arată Olivia Vereha, cofondator Code for Romania. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

 • Tipărit + digital – 249 de lei
 • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

 • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
 • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
 • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
 • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe