Newsflash
ACTUALITATE Știri

CMSR: Sănătatea orală nu se limitează la un zâmbet armonios

de Cristina GHIOCA - mar. 19 2025
CMSR: Sănătatea orală nu se limitează la un zâmbet armonios

Sănătatea orală are implicații directe asupra bolilor cardiovasculare, diabetului, complicațiilor în sarcină, afecțiunilor respiratorii și a declinului cognitiv, atrage atenția CMSR, de Ziua Mondială a Sănătății Orale.

România continuă să ocupe penultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește frecvența vizitelor la medicul stomatolog. Acest lucru subliniază necesitatea unor măsuri urgente de prevenție și accesibilitate sporită la îngrijiri medicale dentare, a atras atenția Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR), în contextul Zilei Mondiale a Sănătății Orale, marcată anual pe 20 martie.

„Sănătatea orală nu se limitează la un zâmbet armonios și estetic, ci reprezintă o componentă critică a sănătății sistemice, având implicații directe asupra bolilor cardiovasculare, diabetului, complicațiilor în sarcină, afecțiunilor respiratorii și a declinului cognitiv”, au atras atenția reprezentanții CMSR, într-un comunicat de presă.

În acest context, ei au reamintit rezultatele Studiului Național de Sănătate Orală pe care l-au realizat în 2024, și care au arătat că în România 66% dintre copii și 64% dintre adulți au carii dentare cavitare, 35% dintre copii și 57% dintre adulți prezintă inflamație gingivală, iar 73% dintre adulți suferă de edentații neprotezate.

În plus, 80% dintre adulți preferă automedicația în detrimentul consultului de specialitate, 92% consideră consulturile stomatologice regulate esențiale și doar 44% au fost la un control în ultimul an.

„Situația care reiese din rezultatele studiului este alarmantă, însă reprezintă doar o poză de moment. Cu eforturi concentrate din partea profesioniștilor în sănătate orală, autorităților, profesorilor, personalităților publice, partenerilor privați și mass-mediei, ne propunem ca această situație să fie îmbunătățită în mod accelerat” a afirmat dr. Florin Lăzărescu, președintele CMSR.

Campanii ample de informare

În 2024, pentru a crește gradul de conștientizare în ceea ce privește importanța sănătății orale, CMSR a demarat ample campanii de informare. Astfel, în cadrul Programului Școala Altfel,  medici stomatologi membri ai CMSR au susținut prezentări interactive în 145 de unități școlare din 19 județe. Ei le-au prezentat celor mici informații despre diferitele tipuri de dinți, modul de formare a plăcii bacteriene și metodele optime de îngrijire dentară.

Totodată, în județul Constanța, CMSR a sprijinit eforturile unei asociații culturale care a pus în scenă 31 de reprezentații ale spectacolului de teatru de păpuși „Visul lui Pantilio”. Prin intermediul său și cu ajutorul prezentărilor susținute de medicii stomatologi, peste 3.500 de elevi din 13 localități ale județului Constanța au aflat regulile de bază privind igiena orală și au primit kituri de igienă orală.

„Sănătatea orală trebuie să fie recunoscută ca un pilon fundamental al sănătății și o prioritate în politicile de sănătate publică. Vorbim despre impactul real pe care sănătatea orală îl are asupra longevității și calității vieții fiecărei persoane. Educația, prevenția și accesul la îngrijiri medicale stomatologice sunt esențiale pentru reducerea bolilor orale și a complicațiilor asociate. Un simplu control stomatologic regulat poate preveni tratamente costisitoare și poate asigura un standard de viață mai ridicat pentru pacienți”, a  adăugat președintele CMSR.

Majorări insuficiente

În ceea ce privește finanțarea serviciilor stomatologie , CMSR a negociat cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) menținerea bugetului alocat la nivelul anului 2023 pentru perioada ianuarie – iunie 2024.

Începând cu anul 2025, bugetul a fost majorat cu 15%, ajungând la aproximativ 500 de milioane de lei. Suma însă acoperă doar 6-7% din necesarul real, estimat la peste 5,3 miliarde de lei anual, atrage atenția CMSR.

Pe de altă parte însă, în România, dintr-un total de aproximativ 25.000 de medici stomatologi, doar 5.976 au contracte cu CNAS. Acest lucru înseamnă că mai puțin de 30% dintre aceștia oferă servicii decontate.

Situația este și mai dificilă în mediul rural, unde doar aproximativ 1.500 de medici stomatologi au contracte cu Casa, ei deservind o populație de peste 9,6 milioane de locuitori. Acest lucru înseamnă că, în medie, un medic stomatolog în contract CNAS trebuie să acopere nevoile a peste 6.400 pacienți, au mai arătat reprezentanții Colegiului.

Pe 20 martie, CMSR marchează Ziua Mondială a Sănătății Orale printr-o ședință a Consiliului Național. Pe ordinea de zi se află adoptarea noului Cod Deontologic, reglementarea publicității în stomatologie, clarificarea normelor de comunicare profesională și întărirea standardelor etice. Aceste măsuri reprezintă un pas în față spre o practică stomatologică mai transparentă și responsabilă, având ca obiectiv principal protecția și informarea corectă a pacienților.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe