Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Ziua mondială a sănătății orale: bolile orale afectează 3,7 miliarde de persoane

de Florentina Ionescu - mar. 19 2025
Ziua mondială a sănătății orale: bolile orale afectează 3,7 miliarde de persoane

La 20 martie, în fiecare an, este marcată Ziua mondială a sănătății orale.

Numită și „World Oral Health Day”, această zi este una dedicată transmiterii unor mesaje-cheie pentru a ajuta la reducerea poverii bolilor din cavitatea orală, boli care afectează nu doar pacienții, ci și sistemele de sănătate și sistemele economice din întreaga lume. 

Ziua mondială a sănătății orale este o inițiativă  FDI World Dental Federation, o organizație are reunește actori-cheie din domeniul medicinei dentare, potrivit www.worldoralhealthday.org/about.

Pentru a marca în calendar ziua mondială a sănătății orale, OMS a publicat anul acesta un document cu o serie de informații interesante. Bolile cavității orale (care sunt în general prevenibile) reprezintă o povară majoră pentru sănătatea publică, iar acest lucru se aplică în cazul multor țări din lume. Bolile din acest grup afectează pacienții, cauzând nu doar durere, ci și disconfort, desfigurându-i ori, în cazurile grave, provocând decesul. 

Se estimează, potrivit www.who.int, că bolile cavității orale afectează aproape 3,7 miliarde de oameni. Iar cariile dentare netratate (în ceea ce privește dinții permanenți) reprezintă cea mai frecventă condiție medicală, potrivit Global Burden of Disease din 2021. 

Se știe că bolile cavității orale sunt cauzate de o paletă largă de factori de risc modificabili, iar acești factori sunt un numitor comun în cazul multor boli netransmisibile. Printre acești factori de risc se numără: consumul de zahăr, fumatul, consumul de alcool, igiena orală precară. 

Potrivit OMS, bolile cavității orale afectează în mod disproporționat persoanele dezavantajate din societate. Există o asociere extrem de puternică între statusul socioeconomic al persoanei (venitul, ocupația, nivelul de educație) și prevalența și severitatea bolilor cavității orale. Această asociere există încă din copilăria mică și până la vârste înaintate, nu doar în țările cu venituri mari, ci și în țările cu venituri mici și medii. 

Cum putem preveni problemele dentare 

Povara bolilor din cavitatea orală poate fi redusă prin anumite intervenții la nivel de sănătate publică, ceea ce înseamnă că unii dintre cei mai întâlniți factori de risc pot fi ținuți sub control: 

  • Oamenii ar trebui încurajați să adopte o alimentație echilibrată, săracă în zaharuri și bogată în fructe și legume; ar trebui încurajați să bea apă, aceasta să fie principala sursă de lichide de peste zi; 
  • Oamenii ar trebui încurajați să renunțe la orice formă de tutun; 
  • Oamenii ar trebui încurajați să reducă consumul de alcool. 
  • Oamenii ar trebui încurajați să folosească echipament de protecție atunci când practică anumite sporturi, când călătoresc cu bicicleta sau motocicleta (pentru a reduce riscul de traumatisme faciale). 
  • Expunerea adecvată la fluor este un factor de risc esențial în prevenția cariilor dentare.
  • Oamenii ar trebui încurajați să se spele pe dinți de două ori pe zi cu o pastă de dinți ce conține fluor. 

Mai multe detalii despre bolile cavității orale sunt disponibile pe site-ul Organizației Mondiale a Sănătății. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe