Newsflash
OPINII

Promovarea sănătăţii orale

Promovarea sănătăţii orale

Medicii stomatologi încurajează elevii să deprindă obiceiuri sănătoase pentru menţinerea igienei orale.

Sănătatea reprezintă unul din drepturile noastre fundamentale, menţionat în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului. Pentru ca acest drept să fie protejat, instituţiile statului, alături de profesioniștii din Sănătate, trebuie nu doar să ofere îngrijire optimă, ci și să se asigure că obiceiurile sănătoase sunt deprinse încă de la cele mai fragede vârste.

În primăvara anului acesta, Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR) a demarat Studiul Naţional de Sănătate Orală, în care au fost analizate principalele afecţiuni orale cu care se confruntă românii. Potrivit rezultatelor, doar unul din doi copii se spală pe dinţi de două ori pe zi, în vreme ce 66,3% dintre minori se confruntă cu carii dentare. Totodată, 44,5% dintre adolescenţi nu au fost la stomatolog în ultimul an, deși ar fi avut nevoie. 

„Studiul realizat de CMSR a identificat mai multe deficienţe sistemice care necesită soluţii multiple. Știm însă că educaţia copiilor de azi influenţează sănătatea adulţilor de mâine. Astfel, în calitate de promotori ai sănătăţii orale, suntem determinaţi să ne implicăm în informarea și educarea noilor generaţii, pentru ca împreună cu partenerii noștri instituţionali să încurajăm deprinderea de obiceiuri sănătoase încă de la cele mai fragede vârste”, afirmă dr. Florin Lăzărescu, președintele CMSR. În răspuns la provocările identificate prin Studiul Naţional de Sănătate Orală, CMSR a demarat și susţinut o serie de campanii de informare și educare dedicate elevilor români. 

Demersuri pe mai multe paliere în „Săptămâna altfel”

Începând cu luna octombrie, voluntarii CMSR, susţinuţi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cu sprijinul Colegiilor teritoriale și al Patronatului Medicilor Stomatologi din România, au demarat o amplă campanie de educaţie pentru sănătate orală în școlile din toate regiunile ţării. Până la finalul anului, peste 3.600 de elevi din 145 de școli vor primi informaţii utile din partea medicilor stomatologi cu privire la cele mai bune metode de îngrijire orală, diferenţele între diferitele tipuri de dinţi și motivele pentru care se formează placa bacteriană și cariile. 

Zâmbet strălucitor. Educaţie pentru dinţi sănătoși

Un alt proiect important a avut loc în luna octombrie în 13 localităţi din judeţul Constanţa. Organizat sub forma unei piese de teatru de păpuși, proiectul a fost dezvoltat de Asociaţia Culturală „Georgiana Rusu”, în parteneriat cu CMSR. Acest proiect a furnizat educaţie nonformală pentru peste 3.500 de  elevi. Aceștia au primit,  într-un mod interactiv, sfaturi utile cu privire la menţinerea unui zâmbet sănătos. 

Cele două proiecte au ajuns, în mod direct, la peste 7.000 de elevi. Totodată, prin comunicarea în mass-media, iniţiativele au ajuns în mod indirect la peste 670.000 de români. CMSR a reușit astfel să păstreze pe agenda publică tema sănătăţii orale, contribuind la dezvoltarea unor obiceiuri sănătoase încă de la cele mai mici vârste. 

„Cele două proiecte-pilot ne-au arătat că medicii stomatologi pot lucra eficient alături de Ministerul Educaţiei pentru promovarea sănătăţii orale în rândul elevilor. În 2025 ne propunem să creștem anvergura acestor parteneriate și să dezvoltăm noi proiecte, atât de informare, cât și de extindere a accesului la servicii de sănătate orală, prin dezvoltarea de cabinete stomatologice în școli. În acest fel vom contribui, cu toţii, la dezvoltarea armonioasă a adulţilor de mâine,” adaugă dr. Florin Lăzărescu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe