Newsflash
Interviuri

Chirurgia, opţiune importantă în cancerul colorectal

de Dan Dumitru MIHALACHE - mai 26 2023
Chirurgia, opţiune importantă în  cancerul colorectal

De mare amploare, intervenţiile chirurgicale din sfera oncologiei necesită o echipă complexă și cu experienţă, operaţia fiind o etapă foarte importantă în managementul pacientului cu neoplasm.

Nu mai este un secret că, în ultimii ani, numărul pacienţilor tineri diagnosticaţi cu cancer colorectal și din zona hepato-bilio-pancreatică ce ajung pe masa de operaţie a crescut îngrijorător. Fiecare dintre aceștia ar trebui să înţeleagă exact ce i se întâmplă și care sunt pașii ce trebuie urmaţi în tratarea bolii, spune dr. Victor Ștefănescu, medic primar chirurgie generală, cu diverse supraspecializări pe zona oncologică.

Carte de vizită:
 

  • Medic primar Chirurgie generală la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Carol Davila” București
  • 2006-2007 – stagiu de Chirurgie hepato-bilio-pancreatică și endocrină în Franţa
  • Supraspecializare în Chirurgia laparoscopică avansată, Chirurgie oncologică, îndeosebi colorectală și hepato-bilio-pancreatică

De ce este important ca pacientul să înţeleagă exact ceea ce i se întâmplă?

Pentru că medicina nu este doar pentru medici, este, în primul rând, pentru pacienţi. Ea nu trebuie să rămână un subiect despre care vorbim utilizând cuvinte pretenţioase doar atunci când ne întâlnim cu boala. Încrederea pacientului în medicul său este un pas foarte important spre vindecare. Între mine și pacienţi, de exemplu, există o bună comunicare, pentru că este extrem de important ca aceștia să știe și să înţeleagă fiecare etapă pe care urmează să o parcurgem împreună în tratarea cu succes a afecţiunii de care suferă.

Mulţi pacienţi cu acest diagnostic dezvoltă metastaze. Sunt frecvente aceste cazuri?

Statisticile arată că peste 40% dintre pacienţii care fac cancer colorectal vor dezvolta metastaze hepatice. Aceasta, în condiţiile în care cancerul colorectal a devenit una dintre cele mai frecvente patologii neoplazice, cu o creștere accentuată a numărului de cazuri în rândul persoanelor tinere. Am operat și tineri de 20-30 de ani cu o astfel de patologie, ceea ce este îngrijorător! 

La noi în ţară, datorită iniţierii programelor de screening, este așteptată o scădere a incidenţei acestei boli, însă doar în rândul populaţiei de peste 50 de ani. Atunci când vorbim despre tineri, adică populaţia de până în 50 de ani, se constată o creștere a incidenţei. Se estimează că în 2030, 20% dintre cancerele de rect și 10% dintre cele de colon vor fi întâlnite la populaţia de sub 50 de ani.

Două din zece cazuri apar în context familial

În ce condiţii apare această boală?

În prezent nu este stabilită în totalitate o cauză de apariţie a cancerului de colon. Sunt o serie de factori care cresc riscurile de apariţie a acestui tip de neoplasm, însă nu sunt suficienţi pentru a-l cauza. Aproximativ 20% dintre cazurile de cancer de colon și de rect apar în context familial. Mai puţin de jumătate dintre acestea apar ca rezultat al unei afecţiuni ereditare cunoscute (tatăl sau bunicul cu cancer de colon sau de rect).
 

Totuși, anumiţi factori ies mai pregnant în evidenţă. Ne puteţi da câteva exemple în acest sens?

Riscul de cancer crește foarte mult după vârsta de 45 ani, dar el nu este nul la persoanele tinere. Operez tot mai multe cazuri la oameni trecuţi puţin de 30 de ani. Dieta poate influenţa și ea acest risc. Consumul de carne roșie (vită, miel, porc), carne procesată (mezeluri), produse tip fast-food, consumul de alcool, consumul de alimente sărace în fibre. Anumite vitamine pot influenţa, de asemenea, riscul apariţiei acestei boli. Obezitatea, sedentarismul, consumul de alcool și fumatul, utilizarea în exces a antibioticelor, afecţiunile metabolice (diabet zaharat tip 2), toate reprezintă factori de risc.
 

Pot fi mai multe variante corecte de tratament

Ce șanse de supravieţuire are un pacient cu cancer colorectal metastazat?

Medicina modernă vine, din fericire, cu șanse crescute la o viaţă normală pentru acești pacienţi. De altfel, trebuie reţinut faptul că metastazele hepatice în cadrul acestei patologii pot fi în multe cazuri operabile cu ajutorul unei intervenţii chirurgicale minuţios planificate și corect executate. De asemenea, merită menţionat că în anumite cazuri se poate interveni laparoscopic.

În ce condiţii pot beneficia acești pacienţi de chirurgie minim invazivă?

Este evident că doar unii dintre acești pacienţi pot beneficia de chirurgie minim invazivă și implicit de avantajele ei. Foarte important este ca selecţia să fie corectă, iar pacienţii perfect operabili să nu rămână timp îndelungat pe tratament chimioterapic, pierzând astfel momentul operator optim. Mai mult, este extrem de important ca intervenţiile chirurgicale să fie executate corect.
 

Ce înseamnă să fie executate corect?

Ideală ar fi realizarea rezecţiei complete a bolii atât la nivel digestiv, cât și hepatic. Este dificil însă pentru un pacient să aleagă varianta optimă de tratament din două motive: 1) îi sunt oferite opinii diferite în funcţie de sursă și 2) varianta cea mai bună din punct de vedere oncologic nu este agreată întotdeauna de pacient, din motive personale. De asemenea, sunt situaţii în care există mai multe variante corecte, fiecare cu plusuri și minusuri. În acest caz, alegerea este și mai dificilă.
În luarea deciziilor, importantă este și relaţia care se creează între medic și pacient.

Medicina modernă ne permite să sperăm, când este cazul, și la o chirurgie de calitate, personalizată, conform standardelor.
 

Așa este. Este esenţială această relaţie între medic și pacient. Noi, medicii, trebuie să ne asigurăm că pacienţii au înţeles, că am prezentat corect și nepărtinitor variantele terapeutice și rezultatele așteptate, că am plasat pacientul în context încercând să personalizăm pe cât posibil tratamentul. De cele mai multe ori se creează o legătură invizibilă între medic și pacient, un sentiment de încredere reciprocă. Acest lucru facilitează, într-un fel, luarea deciziilor de ambele părţi.

Tratamentele trebuie să fie personalizate

Care este cea mai bună conduită terapeutică?

Comisia multidisciplinară este cheia, pentru că, în aceste situaţii, analiza cazului trebuie făcută într-o astfel de comisie. Foarte importantă este componenţa acesteia. În cazul unui pacient cu metastaze de cancer colorectal, echipa multidisciplinară trebuie să fie alcătuită din: medic oncolog, chirurg cu specializare în chirurgia hepato-bilio-pancreatică, imagist, medic de radiologie intervenţională, anatomopatolog. În funcţie de necesităţi, lista poate fi extinsă cu medici din specialităţile Gastroenterologie intervenţională, Medicină nucleară, Biologie moleculară sau Radioterapie.
 

De ce sunt aceste criterii atât de importante?

Pentru că permit selecţia optimă a pacienţilor și îndrumarea lor către chirurgie per primam, spre chimioterapie neoadjuvantă, atunci când există posibilitatea unei intervenţii ulterioare, sau chimioterapie paliativă, în cazurile considerate inoperabile. De aceea, tratamentul și abordul chirurgical trebuie să fie personalizat și adaptat fiecărei patologii și fiecărui pacient în parte. Chiar dacă cele mai multe dintre intervenţiile mele în sfera oncologică sunt minim invazive, sunt cazuri în care abordul clasic este salvator. Nu fac rabat de la acurateţea din punct de vedere oncologic a gestului chirurgical, pentru că sănătatea pacientului meu este primordială.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe