Newsflash
Cultură

Centrul Timișoarei a atras peste 14 milioane de vizite în anul 2023

de Florentina Ionescu - mar. 21 2024
Centrul Timișoarei a atras peste 14 milioane de vizite în anul 2023

Anul cultural Timişoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii a însemnat peste 1,5 milioane de participanţi la evenimente şi peste 14 milioane de vizite în centrul Timişoarei, potrivit rezultatelor parțiale.

Centrul de Proiecte al Municipiului Timişoara a anunţat miercuri, 20 martie 2024, în cadrul unui eveniment care a avut loc la Cinema Timiş, primele rezultate parţiale ale Programului cultural naţional „Timişoara - Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”. Evenimentul a cuprins, de asemenea, atât o retrospectivă a activităţii Centrului de Proiecte, la trei ani de funcţionare, precum şi strategia sa de viitor. 

Au participat Dominic Fritz, primarul Municipiului Timişoara, Alexandra-Maria Rigler, directoarea Centrului de Proiecte al Municipiului Timişoara şi Ramona Laczko David, coordonatoarea proiectului Timişoara 2023, se arată într-un comunicat de presă preluat de AGERPRES.

Primele rezultate parţiale ale Programului Cultural „Timişoara 2023”

Cu un total de 2.331 de evenimente organizate în anul 2023, de către cele peste 1.000 de organizaţii naţionale şi internaţionale implicate activ în Programul Timişoara 2023, timişorenii, dar şi turiştii care au vizitat oraşul pe parcursul anului trecut, au avut parte de o ofertă bogată de evenimente dintre cele mai diverse: expoziţii (496), concerte (447), ateliere (435), spectacole de teatrul (303), proiecţii de filme (276), festivaluri (138), tururi ghidate (138), instalaţii (160), performance-uri (110), live sets & DJ mixes (121), spectacole de dans (80), artist talk-uri (81), prelegeri (38), degustări (38), prelegeri (38) şi proiecţii (34). 

Cele mai populare domenii ale evenimentelor prezentate publicului la Timişoara 

În anul 2023, în topul ofertei culturale propuse publicului timişorean şi turiştilor au fost evenimentele de artele spectacolului - teatru, dans, muzică (1058), arte vizuale (865), educaţie prin cultură şi intervenţie culturală (511), patrimoniu cultural (174), artă şi noile medii (174), cultură scrisă (117). Cele peste 2.300 de evenimente au adus comunitatea împreună în 230 de spaţii din toată Timişoara.

„Mă bucur că ne-am atins obiectivul şi am ajuns la mai multă lume şi am dus cultura în locuri unde nu a fost înainte. Conform datelor pe care le avem, peste 80% din timişoreni au participat la evenimentele din anul Capitalei Culturale. Asta înseamnă dublu faţă de interesul pentru evenimentele culturale din 2022. În total, 1,5 milioane de participanţi s-au bucurat de cele 2.331 de evenimente ale Capitalei Culturale Europene. A fost o provocare să convingem operatorii culturali să ţintească şi mai sus şi să gândească evenimente culturale care atrag public nou sau care se desfăşoară în spaţii din cartiere. Le mulţumesc tuturor celor care au făcut posibil succesul Capitalei. Împreună am reuşit. Miza este să continuăm pe acest drum”, a spus Dominic Fritz, primarul Municipiului Timişoara. 

Barometru despre calitatea vieții în Timișoara 

Astfel, 1,5 milioane de participanţi au fost la evenimentele din cadrul Programului Timişoara 2023, conform informaţiilor oferite de organizatori până în acest moment. De altfel, concluzia „Barometrului calităţii vieţii în Municipiul Timişoara în 2023”, realizat de Universitatea de Vest Timişoara pentru Primăria Municipiului Timişoara, este că peste 80% dintre timişoreni au participat la evenimente din Programul Timişoara 2023, adică aproape dublu faţă de anul precedent.

Programul Timişoara 2023 a fost realizat, în principal, de către timişoreni, dar au fost implicate şi organizaţii din Arad şi Caraş-Severin, dar şi din Transilvania şi Bucureşti. În topul ţărilor europene de unde au provenit cei mai mulţi organizatori şi parteneri internaţionali implicaţi în Programul Timişoara 2023 sunt Germania, Serbia, Franţa, Ungaria şi Austria. 

Colaborări multilaterale și proiecte pentru comunitate 

Numărul de organizaţii care au generat oferta culturală în anul 2023 a fost de peste două ori mai mare decât cel de la finalul anului 2022, acestea şi-au consolidat relaţiile de parteneriat existente, iar reţeaua formată e bazată în mare parte din colaborări multilaterale, care apar prin transfer de încredere. 

„Parteneriatele dintre organizaţii semnalează relaţii care reflectă potenţialul lor de cooperare pe termen lung, mobilizarea, alinierea şi influenţa în ecosistem. Deşi proiectele pentru comunitate depind de fiecare dintre noi, prin echipe şi prin organizaţii creşte consistenţa şi durabilitatea impactului. Ce observăm la Timişoara este cu atât mai impresionant, pentru că teoria reţelelor ne spune că atunci când ecosistemul se măreşte atât de drastic într-un timp atât de scurt, nivelul de coeziune şi apropierea nodurilor în reţea ar trebui să fie semnificativ mai mici”, a completat dr. Silvia Fierăscu, analist senior şi consultant date şi metode de cercetare. 

Date de model tranzacțional pentru a face estimări

Centrul Timisoarei a atras peste 14 milioane de vizite în anul 2023, conform unei estimări bazate pe date furnizate de Orange România pentru Centrul de Proiecte al Municipiului Timişoara, prin metodologia Flux Vision, şi tendinţele ilustrate de datele despre turism, tranzacţii bancare şi de comunicare. 

„Pe baza datelor disponibile, estimăm un număr de 14,1-15,8 milioane de vizite în centrul Timisoarei, în total, pe parcursul anului 2023. Estimarea numărului total de vizite în centrul Timişoarei în 2023 s-a făcut plecând de la date de mobilitate a populaţiei pentru lunile decembrie 2022, octombrie 2023 şi decembrie 2023 generate de Orange România pe baza metodologiei Flux Vision, coroborate cu tendinţele date de fluctuaţiile specifice anului 2023 în ce priveşte datele de turism, datele de model tranzacţional generate de Mastercard, fluctuaţiile Wikipedia şi Google Trends. Estimarea reprezintă totalul anual al vizitelor făcute în fiecare zi în centrul Timisoarei în perioada 8 a.m. - 12 p.m., cu o durată a vizitei mai lungă de 30 minute, dar mai scurtă de 3 ore, pentru a ne apropia cât mai mult posibil de durata tipică a unei vizite cu scop turistic, cultural sau recreativ, excluzând, deci, atât trecătorii (sub 30 minute), cât şi riveranii sau pe cei care ajung în zonă cu scop lucrativ sau educaţional (peste 3 ore)”, a explicat dr. Milan Janosov, analist de date, fondator al Geospatial Data Consulting. 


Notă autor:

Sursa foto-simbol: imagine generată cu AI la 21 martie 2024, 5:09 PM.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe