Newsflash
Știri

Caz de botulism diagnosticat și vindecat la un spital din Suceava

de Florentina Ionescu - apr. 15 2022
Caz de botulism diagnosticat și vindecat la un spital din Suceava

Un caz de botulism a fost diagnosticat şi vindecat la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava.

Este vorba despre un bărbat care a mâncat zacuscă de peşte făcută în casă, a informat ieri purtătorul de cuvânt al unităţii, Dan Teodorovici. 

spital
Foto: arhivă

Pacientul, în vârstă de 60 de ani, s-a prezentat în ambulatoriul de Neurologie, în luna martie, pentru diplopie (vedere dublă) brusc instalată de câteva zile, avea un RMN cerebral efectuat ce punea în evidenţă câteva leziuni neurologice, motiv pentru care a fost internat în secţia de Neurologie, scrie AGERPRES.

Ulterior, pe baza simptomatologiei, respectiv diplopie, dificultăţi la înghiţirea lichidelor, dificultăţi de respiraţie, absenţa tranzitului intestinal de cinci zile, dar şi a anamnezei amănunţite în cadrul căreia pacientul a declarat că a consumat zacuscă de peşte făcută acasă, a fost solicitat consult de boli infecţioase, „medicul ridicând” suspiciunea de botulism.

Pacientul a fost transferat în secţia de Boli Infecţioase, dar cu supraveghere în ATI, şi i s-au recoltat probe de sânge pentru identificarea toxinei botulinice. În acelaşi timp a fost făcută o comandă de urgenţă pentru ser antibotulinic ce a ajuns la spital şi a fost administrat în 24 de ore de la ridicarea suspiciunii de infecţie.

După administrarea serului antibotulinic s-a constatat ameliorarea simptomelor şi dispariţia diplopiei în 72 de ore, pacientul şi-a reluat tranzitul intestinal, iar tulburările de deglutiţie şi respiraţie au dispărut treptat, fiind externat vindecat, după zece zile.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe