Newsflash
Internaționale

Canicula ar putea provoca decesul a 90.000 de europeni pe an

de L. Budin - nov. 10 2022
Canicula ar putea provoca decesul a 90.000 de europeni pe an

Agenţia Europeană de Mediu (AEM) a avertizat că 90.000 de europeni ar putea muri în fiecare an din cauza caniculei, până la sfârşitul acestui secol, dacă nu se iau măsuri.

Aceasta ar reprezenta cea mai mare ameninţare legată de climă la adresa sănătăţii.

canicula

 

În lipsa unor măsuri de adaptare şi în condiţiile unui scenariu de încălzire globală de 3 grade Celsius până în 2100, în fiecare an 90.000 de europeni ar putea muri din cauza caniculei”, a precizat AEM, citată de AFP și Agerpres.

Cu o încălzire de 1,5 grade Celsius vizată de acordul de la Paris, această cifră se reduce la 30.000 de decese pe an, a subliniat agenția, pe baza unui studiu publicat în 2020.

Între 1980 şi 2020, circa 129.000 de europeni au murit din cauza căldurii, cu o accelerare bruscă în ultima perioadă.

Combinaţia dintre episoadele caniculare mai frecvente, îmbătrânirea populaţiei şi creşterea urbanizării îi face pe europeni mai vulnerabili la temperaturile ridicate, în special în sudul continentului, a declarat agenţia europeană.

Biroul european al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a anunţat că cel puţin 15.000 de decese în Europa au fost direct legate de puternicele valuri de căldură din vara lui 2022.

Pe lângă valurile de căldură repetate, schimbările climatice fac ca regiunea să devină din ce în ce mai vulnerabilă la apariţia şi transmiterea unor boli infecţioase.

Anumite tipuri de ţânţari, vectori ai malariei şi ai febrei denga, rămân mai mult timp în Europa, notează AEM. Creşterea temperaturilor favorizează, de asemenea, proliferarea în apă a bacteriilor de tip Vibrio, cea mai cunoscută dintre acestea fiind responsabilă de apariția holerei.

Trebuie pusă în aplicare o gamă largă de soluţii, inclusiv planuri de acţiune eficace în caz de căldură, pentru ecologizarea oraşelor, proiectarea şi construirea de clădiri adecvate şi adaptarea orarelor şi condiţiilor de lucru”, se arată în raport.

O mare parte dintre decesele cauzate de căldură ar putea fi evitate în Europa, conchide agenția.

Uniunea Europeană a autorizat un tratament preventiv pentru bronşiolită

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe